PIRATHUS ELLER EJ [4] – UENIGHED OM EJNAR MIKKELSENSVEJ 38 ER ET PIRAT-HUS + OPDATERET BO-I-GUDHJEM-LISTE

Er Ejnar Mikkelsensvej 38 i Gudhjem et Pirat-hus –  eller er det en lovliggjort feriebolig for ejeren? Foto©JørgenKoefoed.

EJER OG STIFTER af det meget citerede net-medie altinget.dk og nyhedsbrevet Mandag Morgen samt ejer af Grønbech Hotel i Allinge, Rasmus Nielsen, ejer også det store, smukke hus på havnen i Gudhjem – Ejnar Mikkelsensvej 38. Sidste år – 1. januar 2018 – blev han udenlandsdansker med fast bopæl på Cypern. Han købte huset i 1995 for 800.000 kroner.

Ifølge BBR-meddelelsen er huset et helårshus [kode 120], men bliver udelukkende brugt som feriebolig for ejeren.

Bloggen kontaktede Rasmus Nielsen via hans mail-adresse hos altinget.dk:

Fra: Jørgen Koefoed <arkivparis@aegir.dk>
Emne: PIRATHUSE I GUDHJEM
Dato: 11. jan 2019 14.11.42 CET
Til: Rasmus Nielsen rasmus@altinget.dk

Hej Rasmus

Da jeg ikke har kunne finde dit mobil-nummer, får du denne henvendelse pr. mail. Som du måske ved, skriver jeg Bloggen MELLEM GUDHJEM OG PARIS. Her er jeg i gang med at lave en gennemgang af de såkaldte 55 PIRAT-HUSE i Gudhjem-Melsted [Helårshuse der ulovligt bliver brugt som feriehus for ejeren eller til ferieudlejning].

Ejnar Mikkelsensvej 38 er ifølge BBR-meddelelsen et helårshus [BBR-kode 120] – og alle i byen ved jo, at du benytter helårshuset som feriehus. Derfor vil jeg i forbindelse med en omtale af dit hus gerne høre om grunden til, at du bruger dit hus som feriebolig. Du har sikkert en lovlig og fornuftig forklaring.

Du har formentlig fået en henvendelse fra Byforeningen og Kommunen om sagen. Hvad agter du at gøre?

Håber du nyder varmen på Cypern.

venlig hilsen
Jørgen Koefoed
Bloggen: MELLEM GUDHJEM OG PARIS
Kirkestien 1
3760 Gudhjem
0045 2782 0241

Fra: Rasmus Nielsen <rasmus@altinget.dk
Emne: Vedr.: PIRATHUSE I GUDHJEM
Dato: 12. jan 2019 11.32.12 CET
Til: Jørgen Koefoed <arkivparis@aegir.dk>

Kære Jørgen Koefoed,

Tak for din mail.

Kommunens bestræbelser på at opretholde helårsbeboelse på Bornholm – så bl.a. varigt beskæftigede og deres familier har noget at bo i – er prisværdig, som jeg også støtter gennem medlemskab af Gudhjem By- og Mindeforening, der længe har ydet en indsats. Det skal ses i balance med samfundets behov for at tiltrække iværksættere og innovation i det hele taget, så der også på denne måde kan skabes vækst og beskæftigelse på Bornholm.

Der er ingen bopælspligt gældende på Ejnar Mikkelsensvej 38. Få det eventuelt bekræftet hos kommunen. Vi kommer det ikke nærmere.

Venlig hilsen,
Rasmus Nielsen

TAK TIL RASMUS NIELSEN for hans svar. Han mener således, at en vis mængde af helårshuse godt må bruges som ferieboliger, blot ejeren er en innovativ iværksætter. En interessant betragtning. Skulle det gøre Gudhjem mere levende, at helårshuse bruges til ferieboliger for en iværksætter med skattebetaling uden for Bornholm?

HVAD SIGER KOMMUNENS JURIST?

Bloggen har henvendt sig til kommunens bolig-jurist, Torben Petersen, for at høre nærmere om husets status.

Han fortæller, at der normalt kun gives dispensation, hvis man fx er pendler: Bor uden for Bornholm, men har fast arbejde på øen. Omkring Ejnar Mikkelsensvej 38 kan der søges akt-indsigt hos kommunen, hvor man kan bede om oplysning om grunden, hvis Rasmus Nielsen har fået lov til at bruge sit helårshus som feriebolig.

Ifølge Bloggens oplysninger måtte en tidligere ejer af Ejnar Mikkelsensvej 38 sælge, da han netop også brugte dette hus som sin feriebolig. Hvis Rasmus Nielsen har fået dispensation for bopælspligten, er der åbenbart forskel på ’Kong Salomon og Jørgen Hattemager’.

AKTINDSIGTEN FRA KOMMUNEN

Bloggen har efterfølgende søgt aktindsigt pr. mail 15. januar 2019 kl.16:31.

Kommunen gav aktindsigt til Bloggen 21. januar 2019 kl. 12.39:

Til Jørgen Kofoed
I besvarelse af din aktindsigtsanmodning nedenfor fremsendes herved link til BRKs byggesagsarkiv:

https://filarkiv.brk.dk/#MID=SEA_100&P1=0873&P2=38&P3=1

Der er i 1998 en korrespondance om ejendommens benyttelse, som dog ikke ses at ændre boligens status (helårsbolig). Der ses ikke at foreligge andet i BRKs arkiver om bopælspligten og nogen dispensation herfra.

Venlig hilsen
Torben Petersen
Jurist
Bornholms Regionskommune
Sekretariatsservice
Juridisk service
Ullasvej 23
3700 Rønne
Hjemmeside: www.brk.dk
Telefon: 5692 1014

Mobil: 2046 3527

DET STÅR DER I KOMMUNENS BYGGESAGSARKIV:

I 1998 søger Rasmus Nielsen om midlertidigt at få ophævet bopælspligten på sit hus. Som han skriver til kommunen: ”Hermed anmodes om, at min ejendom Ejnar Mikkelsensvej 38 indtil videre nedlægges som helårsbolig. Jeg ønsker at benytte ejendommen som kontaktsted med mine (Rasmus Nielsen TV-produktion, Nørrebrogade 8, 2200 København N) bornholmske forretningsforbindelser. For god ordens skyld tilføjes, at indehaveren af den anden halvpart i ejendommen, min ægtefælle Iben Herrik, tiltræder denne anmodning.”

I et brev fra kommunen 28. august 1988 skriver teknisk chef Bo Kristensen til Rasmus Nielsen, at han fortsat kan bruge huset til kontorformål efter den deklaration, der blev stadfæstet, da en tidligere ejer Jørgen Hansen brugte huset som kontor for sit FERIEBUREAU BORNHOLM. Denne Jørgen Hansen fik i øvrigt senere besked fra kommunen om at afhænde huset eller leje det ud helårs, efter han havde solgt sit feriebureau.

Om udenlandsdanskeren Rasmus Nielsen stadig bruger sit hus på havnefronten i Gudhjem, som kontor er jo spørgsmålet. I hvert fald er hans københavnske  TV-produktionsselskab vist ikke længere eksisterende.

Men gå selv ind og kig byggesagsarkivet igennem. Der er mange uvedkommende dokumenter om opførsel af en mur ud til havnen og om oprettelse af et galleri i et udhus. Det drejer sig især om punktet under 1998.

PS: Rasmus Nielsen har i dag fået mail om, at ovenstående indlæg er kommet på Bloggen. Hvis han – modsat kommunen – ligger inde med skrivelser, der kan dokumentere, at han har fået en dispensation fra bopælspligten og en begrundelse herfor, er Rasmus Nielsen meget velkommen til at få den offentliggjort her på Bloggen.

HER ER DE TIDLIGERE OFFENTLIGGJORTE PIRAT-BLOGGE:

PIRATHUSE ELLER EJ [1:55]: ÆGTEPARRET DER EJER FLERE HELÅRSHUSE I GUDHJEM, HVOR NOGEN AF DEM BLIVER BRUGT TIL ULOVLIG FERIE-UDLEJNING
9. november 2018

PIRAT-HUSE ELLER EJ [2:55] – HØJSÆSON FOR TÆND-SLUK-URE I GUDHJEM-MELSTEDS PIRATHUSE
9. december 2018

PIRATHUSE ELLER EJ [3:55] – ET HELÅRSHUS SOM MÅSKE ALLIGEVEL IKKE BENYTTES ULOVLIGT + NYTÅRSTALE AF LUCAS + OPDATERET BO-I-GUDHJEM-LISTE
21. januar 2019

 

STADIG MANGE DER GERNE VIL BO I GUDHJEM

UPDATE PÅ Boigudhjem@gmail.com – FEBRUAR 2019
v/ Lucas Schmidt

AT BOPÆLSPLIGTENs overholdelse er helt essentiel for Gudhjems fremtid som et levende samfund, er efterhånden et synspunkt som ikke bare deles af en lille flok nostalgiske landsbytosser som mig. Det er faktisk som om, at balancen er tippet.

Udover en bred folkelig opbakning, Viceborgmester Anne Thomas’ vigtige’ involvering (som eksempelvis kan læses i Bornholm Tidendes nye Erhvervsmagasin), så er Gudhjem By- og Museumsforening kommet på banen, med en brochure over den relevante boliglovgivning, som er blevet husstandsomdelt.

At tilgængelige boliger og flere børnefamilier er helt essentielt for et helårsåbent Gudhjem, har også fået tilflytteren, nu Gudhjembo og folketingskandidat for Alternativet, Maria Hach til at bakke op om sagen. Og fortsat bringer Jørgen Koefoeds blog MELLEM GUDHJEM OG PARIS måned for måned en reportage om et af de 55 formodede pirat-huse i Gudhjem-Melsted.

Det virker alt sammen ganske lovende for et helårsåbent Gudhjem med legende børn i gaden, mennesker bag vinduerne i februar og kunder i den nye økologiske frisørsalon på Brøddegade.

Et par gengangere på bo-i-gudhjem-listen er nu lykkes med at finde lejebolig – det er jo glædeligt for dem. Og for Gudhjem.

På nuværende tidspunkt leder nedenstående stadigvæk efter en lejebolig:

Vi er to voksne sidst i tyverne med en 3-årig pige, der søger bolig på Bornholm. Vi bor på Færøerne, men kunne godt tænke os at tage på et eventyr. Vi har familiær tilknytning til Bornholm, og søger derfor dertil. Med venlig hilsen, Tordis Tróndarson, Bartal Kamban og Vilhelmina Róadóttir – kontakt venligst på tordis.trondarson@gmail.com.

Vi er en familie på far, mor og fire børn i alderen 10 mdr og op til 14 år. Vi står i den situation, at vi rigtig gerne vil til Bornholm og bo fast. Min mand er bornholmer, jeg selv fra en lille by som hedder Løkken. Husleje max 6.500 kr. Værelser minimum 5. Kan kontaktes her: lenadkjensen@gmail.com. Med venlig hilsen Lena Madsen.

Vi er to unge mennesker, begge under uddannelse, der forsat leder efter fast bolig i Gudhjem. Vi har ikke brug for meget – køkken, badeværelse og 2 værelser ville være perfekt. Vi har budget på ca 5.000 kr. Og selvfølgelig en varmeregning der er til at betale. Med et stærkt håb om fortsat at kunne bo i ønskebyen Gudhjem. Vi bor nu til leje på 30-35 m2 i Melsted, men da vi snart skal have en lille dreng, er vi interesseret i en lidt større lejebolig. – Darta og Toke – 4278 0337

Jeg søger stadigvæk bolig i Gudhjem. Dog jeg søger ikke en lejlighed men et lille hus med lidt jord(have) til Fordo – min kommende kalv. Huset kan ligge uden for bygrænsen, men ikke for langt væk, da jeg arbejder i bageriet ved havnen. Jeg har ikke bil. Vi ses og godt nyt år. Venlig hilsen Maya – mayakodexter@hotmail.co.jp

Vi er et par på 27/45 fra København, der måske godt kunne overveje Gudhjem. Vi søger lejlighed eller et-plans-hus på 80-120 m2. Ivan Holm – iho@360north.dk

Jeg er 35 år og har to skønne drenge på 10 og 14 år. Jeg er uddannet pædagog og arbejder i socialpsykiatrien område vest, er ikke ryger og nyder gode gåture, at fotografere og nyde livet og min skønne familie. Jeg er alene så budgettet er ikke så stort; en max husleje på 4.500-5.000 kr. og et indskud på max 20.000 kr. – helle1812@gmail.com

Vi er en familie på 5. Vi ønsker bolig på 120 m2 og op og med egen have og selvfølgelig meget gerne havudsigt. Vi er tilflyttere med fast arbejde i kommunen og på hospitalet. Pris ikke over 8.000 kr./måned. Med venlig hilsen Johanni Junge Petersen. Mobil 2028 1925.

Vi er en familie på 4. Vil meget gerne flytte til Gudhjem, da jeg arbejder på Klippebo … og så er jeg helt vild med naturen i Gudhjem.  Min datter arbejder på røgeri om sommeren. Vi har 2 hunde. – Diana Møller – mobil 5353 8252.

Hej jeg søger en 2-3 værelses. Budgettet er lavt, men jeg kan hjælpe med at ordne noget på boligen, hvis dette kan gøre at jeg kan få lidt billigere husleje. Jeg er rolig, har en hund og 2 dele-børn. Håber i kan hjælpe. Med venlig hilsen Heidi Roch – tullemor86@gmail.com.

Medha med 3 børn søger lejebolig op til 6.000 kr./måned. – medhasector@yahoo.dk.

Jeg er interesseret i: Ubegrænset leje. Fritliggende hus på landet, helst uden naboer op til. Der skal være en have. Hund tilladt. Minimum 2 værelser. Budget 4.000 – 5.000 kr. plus forbrug – cecilia nova – nova.cecilia@gmail.com.

Hej – vi er en ung børnefamilie med en baby. iV søger med lys og lygte efter en mindre lejebolig og meget gerne i/tæt på Gudhjem. Vi søger en 2-værelses op til 5.500 kr./måned ikke-møbleret og leje i mindst 2 år. Vi er stille og rolige. Ingen husdyr og ikke-rygere. Raquel, Kasper og Anouk – kasper@nuna.life