PJOK BYDER PÅ LAGKAGE

Det er ikke let, at tage et en-face-portræt af Pjok. Den er sgu hele tiden i bevægelse. Foto©JørgenKoefoed.

DET SKER IKKE HVERT århundrede, at en hund byder på lagkage i anledning af sin fødselsdag. Men det sker på havnen i Gudhjem på onsdag [11. juli], lige efter at Havnekoret har sendt Ertholm afsted på sin farefulde færd til Danmarks østligste øer.

Det drejer sig om den dansk-svenske gårdhund PJOK, hvis far er 1. violinist i det berømte kor.

Den gode hund blev født 11. juli 2008 på Lehnbjerg i Østerlars, og er således ægte bornholmer, modsat farmand Jens Riis, der kom til verden i den københavnske bydel Valby. De matematiske genier, der læser denne blog, har allerede regent ud, at PJOK må runde de 10 somre. Og, ja … det er fuldstændig rigtigt.

VERDENS FØRSTE INTERVIEW MED EN HUND

På vegne af Pjok, som jo er mindreårig, har hendes far tilladt, at Bloggen må interviewe fødselsdagsbarnet.

BLOGGEN: Tillykke med de 10 år, Pjok.

PJOK: Vov!

BLOGGEN: Er du glad for livet her i bjergbyen?

PJOK: Njaaarh … både ja og nej. Hver morgen vækker far mig, og genner mig ud af huset, som jo ligger helt oppe bagest i Uptown Gudhjem. Klokken er som regel ikke mere end omkring 20 minutter i 10, hvor han har et værre kissejav med at komme ned til havnen.

BLOGGEN: Jo, men er det ikke dejlig at komme ud af det loppefyldte tæppe-uld, mens morgenstund endnu har guld i mund?

PJOK: Njaaarh … både ja og nej. Ved du hvad, jeg får ikke så meget som en tør hunde-kiks – eller en ‘knallert’ som far kalder det ­– inden vi skal afsted. Far siger, der ikke er tid til det. Og så går det i en forrygende fart nedad og nedad og nedad. Det er også OK, hvis det ikke lige var fordi, at far tager bilen, mens jeg må spæne, det bedste jeg har lært for at følge med. Vov!

BLOGGEN: Jamen, er det ikke meget godt at få lidt motion?

PJOK: Njaaarh … både ja og nej. Husk, jeg er en moden dame på ti, og så synes jeg faktisk, det ville være OK, hvis far gav et lift. Motion og motion. Ja, ja! Men i min alder gør det ikke noget, hvis der er lidt fedt på kanterne. Bare se på min far. Vov!

BLOGGEN: Det kan du have ret i, Pjok. Men hvordan kunne det gøres anderledes?

PJOK: Vi kunne bytte. Jeg tager bilen, og farmand kunne så prøve at følge med i løb.

BLOGGEN: Det kunne være værd at prøve. Men, Pjok, har du kørekort?

PJOK: Njaaarh … både ja og nej. Mest nej. Men jeg kunne få ét på samme måde, som far fik sit. Vov!

BLOGGEN: Hvordan?

PJOK: Han trak det i en automat på Grønland, hvor han engang var slædehund eller sådan noget. Vov!

BLOGGEN: Jeg håber ikke, politiet læser med her. Det er vist ikke hel lovligt?!

PJOK: Njaaarh … både ja og nej. Måske mest nej, men har du nogensinde set en politibetjent i Gudhjem?

BLOGGEN: Det må du vist diskutere med far over et par varme go’nat-bajere. Men til sidst, hvorfor siger du vov, hver gang du er kommet med en udtalelse?

PJOK: Skulle jeg måske hellere sige miaaav? Vov!

BLOGGEN: Tak for interviewet. Jeg glæder mig til at smage din lagkage, som siges, at blive leveret af Gudhjems kage-specialist Yrsa Trangbæk. Jeg skal lige spørge din far om et par ting.

PJOK: Ja, ja, da! Men glem ikke, at der er meget Fake News i omløb. Vov!

FARMAND KOMMER MED ET PAR SANDHEDER

Tre ting der hører sammen: Pjok, Jens Riis og Provianten. Foto©JørgenKoefoed.

BLOGGEN: Jens, hvorfor må PJOK ikke blive kørt ned til havnen?

JENS RIIS: Det måtte hun også gerne tidligere, men efter at hun for længe siden sprang ud af vinduet, mens bilen kørte 40-50 km/t, tør jeg simpelthen ikke lukke hende ind. Og slet ikke, når hun er blevet så gammel. I dag ville hun jo brække både hofter og hale, hvis hun lavede samme nummer igen. Pjok er ikke omfattet af sygesikringen, så en hospitalsregning vil ruinere mig så meget, at jeg ville blive nødt til at sælge min ægte Stradivarius … og hvad så med havnekoret?

BLOGGEN: Du har en pointe der!

JENS RIIS: Ja, mon ikke!

BLOGGEN: Et sidste spørgsmål. Hvor mange penge fik du, for tage sådan en hund i pleje? Pjok tigger både ‘knaldperler’ af Gud og hver mand, mens den ustandselig oplader sin røst?

JENS RIIS: Er du tosset, mand! Sådan et pragteksemplar ef en rottehund købte jeg for ikke mindre end 3.000 gode, danske kroner. Og husk, det er 10 år siden! Hvis det var i dag, skulle du gange med 2. Men Ok, jeg fik den 1.000 kroner billigere, da den var svær at komme af med, som sidste hund i kuldet. Altså en rigtig Discount-hund!

Bloggen ønsker tillykke, og ser frem til lagkage.

Henrik er Pjoks bedste ven. Han kommer nemlig hver morgen susende på sin handicap-knallert for at uddele ‘knaldperler’ til havnekorets hunde – men især til Pjok. Foto©JørgenKoefoed.