POLITISK KOMMENTAR: PARIS RUSTER SIG TIL ET HEFTIGT PRÆSIDENTVALG

HVEM SKAL STYRE FRANKRIG LIGE OM LIDT?

DER SKAL VÆRE VALG i Frankrig til foråret. Første runde holdes 10. april. Hvis der her ikke er en kandidat, der får absolut flertal, kommer der en anden runde, hvor de to kandidater med flest stemmer dyster om præsident-posten. Det sker 24. april. Sidste gang scorede Emmanuel Macron fra bevægelsen ’En Marche’ præsidentposten over for Marie Le Pen fra ’Front National’.

I denne omgang vil Macron sikkert nå frem til anden runde, men måske ikke over for Marie Le Pen. Franskmændene er trætte af den kolossale sikkerhedsrisiko, de lever under fra især radikale muslimer. Ganske vist har Macron sendt store kontingenter af de franske elitesoldater fra bjergene til at patruljere gaderne i Paris og andre storbyer. De gå fire og fire i deres camouflage-uniformer med fingeren på skudklare maskinpistoler.

Men det giver falsk tryghed, når de spadserer i gåsegang ned af fx den kendte turist- og madgade Rue Mouffetard i 5. arrondissement. Pariserne køber den ikke. Der skal krassere midler til, og det kan den ny kandidat Éric Zemmour efter eget udsagn levere.

Han bliver kaldt ’Frankrig Donald Trump’. Han er 63 år, journalist og tv-stjerne og mener, at Frankrigs største problem er islam, og at der i øjeblikket er en såkaldt befolkningsudskiftning i gang, er han ikke ene om at mene. Det gav den kontroversielle forfatter Michel Houellebecq allerede udtryk for i sin opsigtsvækkende roman UNDERKASTELSE fra 2015. Eller som monsieur Zemmour udtrykker sig: ”Tiden er ikke inde til at reformere Frankrig, men at redde Frankrig”. Det samme udtrykte tusind officerer og soldater fra den franske hær sidste år i en protest-skrivelse til regeringen.

FINGEREN PÅ PULSEN

Bloggen har bedt sin stringer i Paris om at tage pulsen på pariserne lige nu. Både med hensyn til det nært forestående valg, det muslimske problem og corona-situationen med de mange vaccine-modstandere, som Macron for nylig har pisket verbalt: ”Når det gælder dem, der ikke vil lade sig vaccinere, må de være indstillet på, at jeg vil begrænse deres adgang til sociale aktiviteter så meget, som det er muligt”, udtalte han til den parisiske boulevard-avis LE PARISIEN. Spørgsmålet er blot, om han kan få flertal i Nationalforsamlingen til at indføre mange og meget stramme regler for ’undvigerne’. Franskmænd lader sig ikke sådan uden videre diktere af staten – det har danskerne modsat ikke noget i mod.

NY STRINGER I PARIS
Bloggen har fået en ny stringer i Paris. Det er danske Carl Johan Bocksch-Juul, der tidligere har været redaktør af det anerkendte, franske kunstmagasin CONNAISSANCES DES ART. Han afløser 73-årige danske madame Salomon, som forrige år døde, da hun blev kørt ned af en cyklist – i en by med meget få, men meget anarkistiske cyklister.

DET SIGER MONSIEUR CARL

Ikke alene er Monsieur Carl en meget høj mand – 2 meter? – men også meget veltalende. Han har boet og arbejdet i Paris, siden han som ganske ung kom til byen, som stik-i-rend-dreng for den kendte, danske modefotograf Gunnar Larsen. Foto©JørgenKoefoed.

JEG HAVDE en dejlig uge hos familien i det sønderjyske med hvid jul. Jeg kan ikke huske, hvor længe siden julen var hvid.

Nu tilbage i Paris’ corona-helvede. Smitten er enormt høj. Mellem to og tre hundredtusind per dag. Det gør, at vi skal have maske på over alt – selv på gaden skal man vise, at man er vaccineret ellers kan ikke komme ind i restauranter, biografer, théâtres, storcentre og så videre.

Præsidenten udtalte for nylig til en avis, at vil gøre livet surt og besværlig for de mennesker, som ikke er og vil vaccineres. Dem er der omkring fire millioner af. Det fik jo hele oppositionen til at råbe op

MACRONS EU

Emanuel Macron er stærkt ’pour Europe’. Han er meget fransk … har den franske arrogance. Der er meget Napoleon i ham. Han tror vel, at det er Frankrig, der skal styre hele EU, men desværre er han ikke Frau Merkel. Desuden er Frankrig er jo i mange henseender ikke ledende ­– tænk bare på den enorme store gæld, landet har.

Den 1.  januar vejrede EU-flaget under Triumfbuen [og Den Ukendte Soldats grav]. Det afstedkom også stor ophidselse fra oppositionen.

På Præsidentens nytårstale kunne man fornemme, at han vil stille op til næste valg, men det er ikke blevet endeligt bekræftet. Det traditionelle højrepartis kandidat ­– 54-årige Valérie Pécresse – kan blive en stor modstander. Hun er meget vellidt som chef for ’Région Parisienne’, og der er mange kvinder, som vil stemme på hende. Marine Le Pen ligger stadig højt i placeringen, men har fået en modstander, der er meget mere højreorienteret. Éric Semmour hedder han. Han er anti-muslim, anti -émigration, très tæt på de traditionelle katolikker. Han vil have, at der kun gives katolske navne ved dåb og så videre. Mærkeligt nok er manden nordafrikansk jøde. Om han har de 500 underskrifter fra landets borgmestre, som kræves for at kunne stille op som kandidat er tvivlsomt. Rygtet fortæller, at det har han ikke.

Socialisternes stiller med Paris’ borgmester 62-årige Ane Marie Hidalgo, men hun har ikke succes , ej heller ‘Les Écologistes’ og 70-årige Jean-Luc Mélenchon. Ja, hele venstrefløjen er ikke længere på mode.

Inden længe vil valgkampen køre for fuld fart … men mon ikke Macron vinder?!

À bientôt

Carl Johan Bocksch-Juul

SIDSTE: Den 24. januar trådte der nye strenge restriktioner i kraft i Frankrig for dem, som ikke er vaccineret mod Covid-19. De må ikke længere gå på restaurant, café og bar, til kultur- og sportsarrangementer eller rejse med fjerntog. Smittetallet toppede 18. januar med 450.825 nye smittede og 115 døde. Den 23. januar var 80,4% af befolkningen fuld vaccineret, mens kun 50,9% havde fået det 3. stik. Ingen tvivl om at dette vil skabe kaotiske tilstande i alle  de større by. Så husk styrthjelm og skudsikker vest, hvis du agter dig til Paris i den nærmest fremtid.