REJSE TIL VERDENS ENDE: Ø-HOP KAN VÆRE SUNDT [1:2]

SELV DIN BLOGGER og hans bedre halvdel har af og til brug for at få luft under vingerne. Derfor drog de begge til den fjernest liggende vestligste ø i Danmark. Ja, Fanø!

Fanø-færgerne sejler i pendulfart mellem Esbjerg og Nordby på Fanø. Smukke er de ikke, men heldigvis klares turen på omkring 20 minutter. Og husk, når du tager fra Fanø til Esbjerg skal du IKKE have billet. Det er gratis at forlade øen! Læg mærke til logoet på færgen. Det ligner det, der sidder på Ystad-Rønne-færgerne. Foto©JørgenKoefoed.

Fanø er også en ø, der brændende ønsker, at få sat en prop i den vældige turiststrøm, der hver sommer hærger den 58 km2 lille ø. Til sammenligning fylder vores egen klippeø hele 588 km2 – altså 10 gange større! Og så er der faktisk også ti gange så mange indbyggere: 3.416 på Fanø og 39.499 på Bornholm. Så, ja … det er en liden ø, men derfor alligevel værd at gæste.

Fotos©JørgenKoefoed.

Besøget startede 1. april og sluttede 3. april. Vi boede på et anneks til Sønder Ho Kro på det bedste værelse – nummer 7 kaldet ’Vennerne’ med udsigt til en del af Vadehavet. Kroen runder de 300 år netop i år. Den er hyggelig og med et spisekort, der ligger i den bedre ende af Michelin-klassen. Den faste menu denne lørdag: Pigvarsupe, Kartoffel med trøffel, Brandade-kugle med torsk, Stenbiderrogn, Havtaskehale med hollandaise, Fanø-lam med tartar, Svinekød fra Horsens, Youghurt-is og Pære-sorbet, Æble med chokolade, Expresso med Calva. Så spis her – og bliv mææææt!

Sønderho Kirke er bygget i 1782 og er på den måde næsten 100 år ældre end kirken i Gudhjem. Den er meget speciel. Grundplanen er kvadratisk. Det skyldes, at i slutningen af 1700-tallet, da byens indbyggertal var på sit højeste, byggede man kvistene ind i kirkens grundplan. I den ene halvdel er bænkene placeret normalt med retning op mod prædikestolen. I den anen halvdel er de rigtig mange bænkerader placeret vinkelret på de andre bænke. Det ser meget mystisk ud. Den ene halvdel ligner en kirke; den anden en foredragssal i et forsamlingshus. Foto©JørgenKoefoed.

Fanø-boerne har levet af fiskeri fra mindre og større skibe. Nogen med galionsfigurer. Her er én gået i land. Foto©JørgenKoefoed.

Man kunne sige: “Luk lågen, for helved!”, men kunne også sige det på denne poetiske måde. Foto©JørgenKoefoed.

Sønderho ligger i den modsatte ende af hovedstaden Nordby. Der er 14 km i mellem de to byer, som en gang i mellem forbindes med en bus, der kører i rasende med en tysk chauffør ved rattet. Bare hold fast under kørslen! Desværre er Nordby ødelagt af turisme. Den meget lange, brolagte hovedgade med små pittoreske huse er en parade af souvenir-butikker, tøjbutikker, cafeer, restauranter og så videre. Og så må bilerne gerne køre gennem den smalle gade. Tro det eller lade være: Det er faktisk værre end i Gudhjem.

NÆSTE STOP: Efter Fanø gik turen til Ribe – Danmarks ældste by. Det beskæftiger Bloggen sig med på mandag.