SÅ BLEV DER IGEN FÆLDET STORE, FLOTTE CO2-ÆDENDE TRÆER – OG NOGET OM G5

Der var tilsyneladende ikke nogen sygdom at spore ved stubbene. Foto©JørgenKoefoed.

17 mindre Tjørn er blevet skåret ned til sokkeholderne. Foto©JørgenKoefoed.

I LØRDAGS – 2. maj – observerede en Melsted-bo, at nogle mænd var i gang med at fælde nogle store træer mellem Gudhjem nye kirkegård og den midlertidige P-plads på den såkaldte hotel-grund.

Ved et eftersyn kunne det konstateres, at det drejer sig om ikke mindre end 11 meget store popler. De var placeret i det lille stykke skov, der befinder sig mellem læhegnet af høje træer langs cykelstien og ud mod tennisbanerne ved Gudhjem Søpark.

Desuden er der også blevet fældet 17 af de noget mindre Tjørnetræer, der danner læhegnet mellem cykelstien og gangstien ud mod Gudhjem Museum. For nylig er der også blevet fælder træer ved lystskoven nord for Svaneke af ukendte personer. Hvad sker der? Er der en massemorder på spil?

TEORIER OM FÆLDNINGEN

Hvorfor alle disse træer var blevet fældet, havde omtalte Melsted-bo en teori om. I følge ham bliver der overalt i Europa fældet træer. Det har han set på adskillige billeder og videoer på Facebook. Årsagen er måske, at der om to-tre år bliver indført det såkaldte G5-net i hele EU. Dette nye netværk, som erstatter G4, vil opdatere hastighed og sikkerhed af de trådløse forbindelser mellem mobiler og computere.

”G5 har det ikke så godt med bladene på træerne. Efter sigende hæmmer de visse steder den gode forbindelse. Men fakta er, at der skal opsættes mange flere mobil-master. De skal de stå med 75 meters afstand. Det kunne være årsagen”, forklarer manden fra Melsted.  Teorien lyder ikke helt troværdig, men man kan jo aldrig vide, hvad tech-giganterne har oppe i ærmet.

HVEM FÆLDER?

En opringning til Ole Stigemo, der er næstformand i Gudhjem By- og Museumsforening, kom opklaringen lidt nærmere. Han kunne fortælle, at det ikke er noget Gudhjem Byforening har haft noget med at gøre. Men ren privat synes han, at det er fint, at de blev fældet.

OLE STIGEMO: Poplerne var blevet så høje, at de tog udsigten fra Museet til Svaneke. Desuden mener jeg, at de i sin tid blev plantet for at skærme for tennisbanerne ved Gudhjem Søpark. Popler er nemlig noget der vokser hurtigt. I mellemtiden har kommunen så plantet et læhegn af Tjørn på begge sider af Melstedvej. De er nu blevet så høje, at Poppeltræerne er blevet overflødige.

Bloggen kontaktede derefter kommunens grønne mand, Morten Bach Jørgensen.

BLOGGEN: Morten, ved du hvorfor der er fældet så mange træer på begge sider af Melstedvej ved Gudhjem nye kirkegård?

MORTEN BACH JØRGENSEN: De store Landevejspopler, der hører til Gudhjem Søpark, ved jeg ikke hvorfor er blevet fældet. Men de 17 mindre træer på den modsatte side af vejen, har kommunen skåret ned. Det skyldes, at der står en lygtepæl på  gangstien, som efterhånden var blevet dækket til af læhegnet. Der står en del skilte på stedet samt et busstoppested, dem ville jeg gerne have lidt mere lys på. Så derfor er de skåret ned. Poplerne må du spørge Søparken om.

DERFOR BLEV POPLERNE FÆLDET

Bloggen ringede derefter til Erik Hansen i Rønne. Han er formand for ejerforeningen Gudhjem Søpark. Han kunne forklare følgende:

ERIK HANSEN: Ja, det er ejerforeningen, der har fået Poplerne fældet. Det skyldes, at der flere gange det sidste års tid er faldet meget store grene ned på vores P-plads lige bag Poplerne. Heldigvis har der ikke været hverken biler eller mennesker på pladsen, når det er sket. Sådan en stor gren kan godt slå et menneske ihjel. Så vi turde ikke vente på, at der skulle ske en ulykke. Selvom det altid er et problem at fælde træer, fandt vi det nødvendigt af hensyn til sikkerheden.

FAKTA OM POPLER

POPLER SOM RISIKO-TRÆER
Iben M. Thomsen, Københavns Universitet, Videntjenesten:

HELT GENERELT betragter jeg Popler som problematiske ud fra et sikkerhedsaspekt, fordi de allerede fra alder 30 år kan være uforholdsmæssigt store. Popler er ofte tveger [kløftede], de smider grene og kan knække hurtigt, hvis de angribes af svamp ved basis, fx kulsvamp. Derfor kræver vejtræer af Poppel masser af tilsyn, og selv hvis man synes, de ser rimelige ud, kan man aldrig være helt sikker på, at de ikke pludselig smider en stor gren.

Popler er super som træer på et areal, hvor man gerne vil have et grønt islæt hurtigt, mens man venter på, at den øvrige bevoksning kommer op. Men efter min mening er de ikke egnede som blivende bestand de steder i et bymiljø, hvor man ønsker store, gamle træer. De har deres force på steder, hvor man alligevel bliver nødt til at skifte træerne med 40 års mellemrum, fx pga. vanskelige vækstvilkår. Her er de til gengæld yderst velegnede.