SÅ BLEV PROVIANTERNE SMEDET SAMMEN

Ja, ja – nu kommer jeg. Brud med mor og familie nærmer sig. Foto©JørgenKoefoed.

Bryllupsgæster, gom og giftefogeden venter på bruden. Foto©JørgenKoefoed.

Bruden i skarpt trav … hun vil nødig komme for sent til sit bryllup. Foto©JørgenKoefoed.

Mange af byens spidser var dukket op. Her formanden for Gudhjem By- og Museumsforening Hans Jørgen Jensen. Foto©JørgenKoefoed.

Flere spidser … ikke alle fra byen: Svanekes brygmester Jan Paul og sangeren Steffen Brandt og hans hustru kunstneren Jo Damgaard. Foto©JørgenKoefoed.

Flere spidser: Skuespilleren og journalisten Helene Høm. Bagved den norske filmmand Rune Schytte og yderst til højre en kollega fra byens anden bar: Pernille Ydersen, Café Norresan. Foto©JørgenKoefoed.

Endnu et celebert par: Kunsthandler Jimmy Baurle og kæresten, kunstneren og art director’en Malene Kyed. Foto©JørgenKoefoed.

Hvem mon bruden har et godt øje til? Foto©JørgenKoefoed.

Vielsen er i fuld gang … og der er ikke noget at grine ad. Poul-Erik Salomonsen og Claus Sonne har selv prøvet det. Foto©JørgenKoefoed.

Halvvejs gift: Bruden får sin ring på. Foto©JørgenKoefoed.

Næsten gift: Så har Thomas også fået sin ring på. Foto©JørgenKoefoed.

Vi er gift!!! Juuu-huuu!!! Der må kranmes. Foto©JørgenKoefoed.

Så må der kysses … Fotoi©JørgenKoefoed.

Og der må kysses igen…igen. Foto©JørgenKoefoed.

¨

Efter vielsen satte giftefogeden gang i Bo Kaspers Orkesters VÄLJER DIG … og bruden udbrød: Jeg vil danske hele natten, jeg håber du vil danse med mig, Thomas. Foto©JørgenKoefoed.

DET GIK LIGE EFTER BOGEN: Bruden kom tilpas så meget for sent, at brudgommen var begyndt at trippe en lille bitte smule. Men hun kom og så aldeles yndig ud i sin flotte kjole og blomsterkransen i håret. Og hun havde sørme også en lille hæl på skoen, der gjorde, at hun stod godt fast i den bløde skovbund.

Der var mødt ikke mindre end omkring 85 gæster op til seancen, som forløb fantastisk, fordi vejrguderne stadsede regnen og lod solen skinne en lille smule.

Hold kæft, hvor var det smukt!

Det var viceborgmester Morten Riis fra Enhedslisten, der sørgede for, at det hele gik rigtigt til. Først med en både morsom og meget sød tale til de to 43-årige og bagefter den officiellle, der fastslog, at NU kunne de betragte sig som lovformlige ægtefolk.

Bloggen har fået lov til at offentlige Mortens formanende ord. Ord, som også allerede gifte folk, kan have udbytte af at repetere.

Her kommer den:

VELKOMMEN TIL MARIA OG THOMAS’ VIELSE

DET ER EN ÆRE og en glæde at få lov til at stå for den officielle del af det, som er jeres beslutning om at ville leve sammen som ægtefolk. Det ord man giver hinanen, har langt større vægt end noget officielt dokument og rækker også langt ud over de juridiske og økonomiske betydninger, en vielse har.

Ord er noget sjovt noget. For fysisk set er det jo bare lydbølger frembragt af nogle muskler i vores hals og mund. Men vi kender jo alle sammen den smerte, som nogle ord kan påvirke os.

Et eller andet sagt, der stadig nager én, eller som man spekulerer over, hvad mon betød. Som en splint i fingeren eller som nogle madrester mellem tænderne kan den slags blive siddende, uden at man kan slippe af med dem.

Men det er jo ikke kun ord afsendt i vrede eller frustration, der hænger ved. Det gør ordene i dag også.

Det papir som I lige om lidt står med mellem hænderne, skal ikke opfattes som et skøde. Som et dokument over en ny ejendel, I har erhvervet.

Du, Thomas giver rigtig nok Maria dit ord på, at du er hendes, ligesom du Maria giver Thomas dit ord på, at du er hans, men ikke fordi du ejer ham eller du omvendt hende. Det, du, Maria i dag siger, er, at du vil give dig til Thomas. Og det, du, Thomas siger, er, at du vil give dig til Maria. Så I erhverver ikke den anden, men giver jer selv til hinanden.

I erklærer for hinanden og for alle os, der er her i dag, jeres kælighed. Det er en kærlighed til et konkret menneske, med en konkret personlighed, evner, humør interesser, smag, lyster og meget mere.

Husk at papir er taknemligt, men det I i dag giver hinanden er jeres ord.

Et lille, enkelt råd følger også med, her i dagens anledning. Pro bono. Vi kender alle vendingen: Græsset er altid grønnere på den anden side. Vi begærer det, naboen har, det som vi endnu ikke hr taget i vores besiddelse, og på den måde kan vi i kærlighed ­– som i mange andre henseender blive ved med at løbe efter den spand med guld, hvorfra regnbuen tager sit udspring.

Men sagen er bare, at græsset er grønnest, der hvor vi vander og plejer det mest. Og hvor vi måske heller ikke gør arealet til en besiddelse, men til noget vi har fået en helt særlig tilladelse til at betræde.

Husk at blive ved med at give hinanden til hinanden, bliv ved med hver dag at vælge hinanden, og elsk den konkrete person, der står foran jer her i dag.

BRYLLUPSPROGRAMMET

10:00 Morgensang ved Ertholms afgang efterfulgt af kaffe og kage fra Maya’s bageri.

12:00 Vielse i Baustastenslunden ved Gråmyr

13:00 Frokost på Christianshøjkroen for familie og nære venner

Fra 17:00 til ???? Vin, fadøl, Skipper Labskovs, musik og dans på Provianten.

DER ER KÆRLIGHED I LUFTEN

DET SKAL DA lige nævnes, at tre af byens mest eftertragtede ungkarle 50+ har fundet en kæreste. To af damerne bor på øen, den tredje i Esbjerg. Mon vi snart skal til bryllup igen?

PS: Det skal da også nævnes, at Gudhjem-pigen Helene Høm og den tidligere kultur-koordinaor i Gudhjem Lene Koefoed lod sig også vie for ganske nylig med deres elskede gennem flere år. Den ene i Mamrelunden i Melsted og den anden på Christiansø.