SÅ TAGER STATEN RØVEN PÅ DIG – IGEN!

VI FÅR SKATTELETTELSER – hurra-hurra for det! Men hvad Mette giver med den højre hånd snupper hun tilbage med venstre.

Når vi bornholmere tager DAT-fløjeren i det nye år, skal vi aflevere 50 kroner pr. rejse til Staten. Mette vil bruge halvdelen til at forhøje Ældrechecken [Hurra skal lyde fra dem, der gemmer deres formue under hovedpuden] og resten til en sparegris med mærkatet: ’Disse penge må KUN bruges til fremme af grøn energi’. Hvem mon holder øje med grisen?

Jydsk Antikvariat i Brabrand afsendte denne julegave til Bloggen via en glad giver i København. Overfrankeringen ligner en kraftig protest over ugyldiggørelsen af frimærker købt før 2024. Foto©JørgenKoefoed.

Og mere af samme skuffe: Når dem der ligger inde med en stabel ufrankerede frimærker, får lyst til at sende et fødselsdagskort, kunne de for få uger siden konstatere, at det måtte de da godt, blot var prisen pr. 1/1/24 steget med over 100% fra 12 kroner til 25 kroner.

Men ikke nok med det: Frimærker indkøbt før 1. januar 2024 kunne man ikke længere benytte. Nej, det passer ikke helt. Man må godt bruge dem til optænding i brændeovnen i den kolde tid eller på et brev til et udenlandsk familiemedlem. Men IKKE til din penneven i Gedser eller din indsatte kammerat i Horsens Statsfængsel.

Formanden for Ældresagen på Bornholm – Steen Thomsen – udtalte sig om sagen til Bornholms Tidende i onsdags. Som tidligere ivrig frimærkesamler, kunne han – næsten uden varsel– konstatere, at værdien af hans frimærkesamling pludselig var faldet fra omkring 2.000 kroner til 0 kroner.

”Jeg både undrer mig og er vred over den beslutning, som PostNord lige pludselig slipper løs”, fortæller Steen Thomsen til Bloggen og forsætter: ”Det havde været rimeligt med fx et års varsel – eller i det mindste, at ubrugte frimærker kunne sælges tilbage til postvæsenet. Jeg er helt uforstående over for, at Folketinget har accepteret disse vilkår.”

BLOGGEN: PostNord fortæller, at det er på grund af, at der fra det nye år pålægges moms på postforsendelser – altså på frimærker. Giver det mening til dette grove tyveri?

STEEN THOMSEN: Nej, selvfølgelig ikke. Hvis momsen er årsagen til ugyldiggørelsen af gamle frimærker, kunne man jo sætte en højere pris ved forsendelse med gamle mærker. Og igen: Tilbagekøbe de gamle mærker.

Ifølge Jesper Gynthers artikel i Tidende 27/12 fortalte transportminister Thomas Danielsen til Danmarks Radio, at der ikke er noget i loven til hinder for, at PostNord forsætter med de gamle mærker.

Det er ikke lykkedes Bloggen, at finde ud af, hvem der står bag denne nye moms på forsendelser. Er det regeringen eller er det en befaling fra storebror ned i EU?

PostNord udsendte dette frimærke klippet af den bornholmske kunstner Ane Cecilie Mogensen i 2022. Prisen på 36 kroner passer ganske vist ikke til nogen af de faste priser på breve eller pakker … men hvis nu en bornholmer har købt et bundt for motivets skyld til fremtidige forsendelser, er 36 tabte kroner pr. mærke, da lidt af et røveri ved højlys dag. Foto©JørgenKoefoed.

ET FORSØG
Din Blogger ligger inde med en større frimærkesamling, som måske vil være ubrugelig efter i morgen. Men PostNord skal udfordres. Derfor vil Bloggen 2. januar afsende et fødselsdagsbrev frankeret med gamle mærker til den tidligere chefredaktør for ’Fisk&Fri’ Søren Honoré. Han bor på Tuse Næs på Sjælland. Han har fødselsdag samme dato som Elvis og Bowie 8. januar. Han har fortjent en hilsen fra Gudhjem på sin 77. fødselsdag.

Om det nogensinde når frem eller tilbagesendes til afsender vil på et eller andet tidspunkt fremgå af en artikel her på Bloggen.