SCALA GUDHJEM NU LUKKET PÅ 50. DAG

EN HELT ALMINDELIG FAMILIE skulle have haft premiere 12. marts. Filmen er instrueret af Malou Reymann med blandt andet Mikkel Boe Følsgaard, Jessica Dinnage, Hadewych Minis og Neel Rønholt. Foto©NordiskFilm.

BOMBSHELL – OPGØRETS TIME skulle have haft premiere 19. marts. Filmen er instrueret af Jay Roach med blandt andet Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie og John Lithgow. Foto©NordiskFilm.

KRUDTTØNDEN skulle have haft premiere 26. marts. Filmen er instrueret af Ole Christian Madsen med blandt andet Nikolaj Coster-Waldau, Jakob Oftebro, Sonja Richter og Lars Brygmann. Foto©SFfilm.

GUDHJEMS KULTURMASKINE der næsten har åbent hver dag året rundt, har nu ligget stille i 50 dage. En kulturmæssig katastrofe kunne man sige, hvis man var en rigtig film-nørd. Det drejer sig selvfølgelig om den gode biograf Scala Gudhjem.

Biografen åbnede 21. marts 1943 med maleren Oluf Høst som økonomisk bagmand og hans 23-årige søn Niels Høst, som landets yngste biografdirektør på dispensation på grund af hans unge alder.

I sommeren 1976 overvejede Niels Høst at lukke biografen på grund af svigtende besøg. Den blev heldigvis reddet af 12-15 mennesker, der overtog biografen kollektivt. De måtte også smide håndklædet i ringen efter fire år. Og herefter var Kino Gudhjem, som den hed den gang, lukket ned i omkring 9 måneder indtil Købmand Carsten Hansen og hans familie overtog filmhuset. Senere lukkede biorafen også, da den overgik til en forening, som gennemrenoverede biografen med ny-åbning 16. februar 2001. Så det er altså ikke først gang, at der ikke er blevet vist film i Gudhjem. Men det er i hvert først gang, at det er naturen, der har stoppet de levende billeder.

Men hvordan står det til efter disse 50 brødløse dage?

BLOGGEN: Tonny Nybirk, som formand for Scala Gudhjem kan du så fortælle, hvordan pengekassen har det i biografen?

TONNY NYBIRK: Den har det sådan set meget godt. Alle arbejder jo gratis, så der er ingen lønudgifter.

BLOGGEN: Det lyder godt, men hvornår tror du, at biograferne kan åbne igen?

TONNY NYBIRK: Jeg tror på midt i maj … selvfølgelig med afstand og afspritning.

BLOGGEN: Hvordan kan det lade sig gøre?

TONNY NYBIRK: Vi har sat e-billet i gang med at prøve at lave et system, så der kun kan sælges 40 billetter ud af de 135 mulige.

BLOGGEN: Hvis der åbnes, så bliver det vel uden slik-salg?

TONNY NYBIRK: Vej-selv-slik bliver ikke åbent, selv om vi lige inden nedlukningen havde købt stort ind. Så der bliver måske et voldsomt slik-orgie for de frivillige.

BLOGGEN: Da biografen lukkede 12. marts skulle der have været premiere på den danske film EN HELT ALMINDELIGE FAMILIE og resten af måneden på amerikanske BOMBSHELL og danske KRUDTTØNDEN. Starter I op med dem igen?

TONNY NYBIRK: Ja, det regne vi med. Men EN HELT ALMINDELIGE FAMILIE bliver måske lige om lidt sluppet fri på alle de andre platforme: dvd, streaming og tv. Sker det, vil vi nok ikke tage den på plakaten. Men de andre to viser vi. BOMBSHELL er jo en Biografklub-Danmark-film, så den SKAL vises, og KRUDTTØNDEN tror vi stadig på.

Din Blogger som både er film-nørd, og frivillig i Scala krydser fingre for en snarlig åbning … og på det omtalte slik-orige.