SKUD I SOMMERLANDET [5:5]

SLUT MED SLADDERKAFFE: Ejendommen Grevens Dal 60 i Gudhjem – bedre kendt under navnet HALVVEJEN – er blevet solgt. Det var her byens håndværkere med mere mødtes til formiddagskaffe og en god gang snak om livets gang i Lidenlund. Så slut med det. Stedet ejes lidt endnu af James Edward Bauerle [Gudhjems Kunsthandel], Per Oskar Bendtsen [scooter-entusiast] og Paul Martin Blaschke. Rygtet fortæller, at køberne, der i øjeblikket bor ’over there i Guds eget land’ vil starte med at leje huset ud til en helårsbeboer inden de selv flytter ind om fire år. Foto©JørgenKoefoed

Det er ejeren Erling Krogh Hanen, der selv har bygget granit-muren.

INDDÆMNINGER: Berlinmuren røg sig en tur i slutningen af 1989, men nye mure er blevet bygget op. Den i Berlin var 3,6 meter høj i beton. To nye inddæmninger i Gudhjem bygget i sommerens løb er knap så drastiske. Nørresand-huset i nummer 8 har i smukke granitsten muret en meters penge op omkring husets gårdsplads. Meget forståeligt. Gårdspladsen er placeret en meters penge ’under jorden’, hvor den tidligere var afskærmet med et metalgelænder med frit udsyn over arealet. Nu er det blevet en lille smule ’privatiseret’. I den anden ende af byen – det sidste hus på havnen – har ejeren, udlandsdanskeren Rasmus Nielsen [altinget.dk], fået opsat et stakit omkring det lille stykke jord, der er placeret foran ejendommen mellem stien op til Åsen og ud til havnen. Hvorfor denne bid jord er blevet ’privatiseret’ henstår i det uvisse. Og dog. Rygtet fortæller at fruen i huset vil anlægge en blomsterhave! Fotos©JørgenKoefoed.

DRUKNEFRI: Gudhjem Havn blev i sommers forsynet med tre stiger, så det nu vil være muligt at redde sig på land, hvis man er så uheldig at falde i vandet. Nu er havnen ved Nørresand også blevet gjort druknefri også med tre redningsstiger. Foto©JørgenKoefoed.

HAVEKUNST: Byens abstrakte maler Søren Kent har forsynet sin smukke forhave i Løkkegade med et nyt værk. Det ligner en vandskulptur til glæde for blandt andet fuglene i området. Normalt tilbringer han og hustruen Søs de kolde måneder i deres hus i den hvide, sydspanske by Frigiliana, men landets tårnhøje corona-smitte med efterfølgende dødsfald har fåret parret til at lade sig frivilligt indespærre i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

SOM RÆVEN SAGDE: Der står nogle små, krogede æbletræer langs redningsstien fra Gudhjem mod Hestestenene. De er fyldt med masser af frugter, som man ikke skal bide i. De er lige så sure, som de er dekorative. Foto©JørgenKoefoed.

SOMMERENS SIDSTE: Sommeren har budt på mange flotte og spektakulære solnedgange. De åndløst smukke uden skyer, og de super-dramatiske med skyer. Her ’sommerens sidste’ set fra Nørresand med dramatik for alle pengene. Foto©JørgenKoefoed.