SØNDAGE PÅ PLASTIC-STRANDEN

Svineri på stranden – så er det sagt på tre sprog. Fotos©JørgenKoefoed.

RIGTIG MEGET KUNST er kedelig og intetsigende. Desværre! Men nu er Gudhjem blevet tilført et meget muntert, men også skræmmende kunstværk.

Det kan beses i træmanden Tyge Axels Holms forretning i Brøddegade lige over for Scala Gudhjem. Og det er ikke nødvendigt, at orientere sig med åbningstider, da værket bliver bliver præsenteret i hele vinduets forreste række med lys på, når mørket har sænket sig.

BLOGGEN: Tyge Axel Holm, hvad er meningen med din installation SØNDAG PÅ STRANDEN?

TYGE AXEL HOLM: De mange udstillingsgenstande er noget jeg har samlet sammen på standen på søndage de sidste halvandet år. Det er en del af al det, som folk smider fra sig, når de har været på badetur. Det er noget værre svineri.

DIN BLOGGER: Ja, det tør siges, men samtidig ser det jo også meget muntert ud med alle de mange farver.

TYGE AXEL HOLM: Ja, når det bliver samlet sammen som i vinduet, bliver det jo et helt kunstværk, men på stranden er det forargeligt at se på.

DIN BLOGGER: Det har du ret i. Men jeg håber, at du vil bevare udstillingen sommeren over. Ud over at den er opsigtsvækkende og munter må den jo også give stof til eftertanke. Især for ‘strandsvinene’.

TYGE AXEL HOLM: Ja, jeg har da overvejet, at bevare den sæsonen med. Selv om meget af skraldet kommer fra sejlbåde og skibe – emballage-texterne står ofte på russisk, polsk og andre østeuropæiske sprog – kommer de søfarende måske også en tur forbi i Brøddegade.

DIN BLOGGER: Skraldet, som for det meste består af plastic, er jo også en kontrast til butikkens koncept. Dine ting er udført i træ, som er et forgængeligt materiale. På den måde bliver plastic-affaldet faktisk en god reklame for alle dine håndlavede varer.

TYGE AXEL HOLM: Det kan man sige. Hvis jeg fortsætter udstillingen af det 50 cm ‘høje’ og 7,5 meter lange kunstværk, vil jeg måske skrive en lidt mere uddybende text. Verden og ikke mindst havene er jo ved at blive kvalt i plastic-affald.

Kunst i én laaang bane i Brøddegade hos Tyge Axel Holm. Foto©JørgenKoefoed.