I DAG ER DET 5 ÅR SIDEN AT SØREN SOLSKIN BLEV KØRT NED PÅ SIN CYKEL OG DØDE TO DØGN EFTER AF ’NEKROTISERENDE FASCIITIS’ – EN SJÆLDEN MEN KENDT, DØDELIG, KØDÆDENDE BAKTERIE, SOM LÆGERNE I AALBORG DOG IKKE KENDTE
ONSDAG 5. FEBRUAR 2020
BORNHOLMS TIDENDES forhenværende chefredaktør Søren Christensen – kaldet Søren Solskin på grund af hans positive genrejsning af den skrantende bornholmer-avis 2014-2019 – bliver kørt ned bagfra af en ældre bilist, da han var på vej hjem til middagsmaden efter en træningstur på sin Python-racer. Det skete på Randbyvej lidt syd for Aalborg. Klokken var lige ved 19.
Han bliver slynget af cyklen. Venstre knæ får et stort, åbent sår. Ambulancen ankommer 19:11. Herfra bliver han kørt til Aalborg Universitetshospital, hvor der bliver der taget røntgen-billeder, som én time efter vurderes af en læge. Han kan konstatere, at ud over såret på knæet er fire ribben brækket. Søren kommer på operationsbordet og får ordne ribbenene og renset og syet såret på knæet.
Klokken 23:30 bliver Søren indlagt på hospitalet. Alt ser tilforladeligt ud.
TORSDAG 6. FEBRUAR 2020
Søren bliver udskrevet. Om eftermiddagen sender han en sms til sin hustru: ”Jeg har store smerter i knæet.”
Om aften er benet hævet endnu mere. Søren siger flere gange, at ”det ikke er normalt det her”, og at ”det brænder”.
Sørens hustru Arina ringer til vagtlægen. Han tror, at smerterne stammer fra de brækkede ribben. Han vil ikke sende en ambulance, men opfordrer dem blot til at opsøge deres praktiserende læge næste morgen.
FREDAG 7. FEBRUAR 2020
Klokken 7:37 ringer Arina atter til vagtlægen, som er den samme fra sidst. Han orienteres om flere røde plamager samt endnu større smerter. ”Kontakt jeres læge, han åbner klokken otte”, er svaret. Da de ankommer til lægen lidt over otte, rekvirerer han strax en ambulance.
Klokken 9:00 er Søren tilbage på hospitalet. Smerterne er nu trukket op i kroppen. Atter skal Søren røntgen-fotograferes.
Lidt senere kommer ny læge ind. Han vil måske åbne benet igen, men det kan adstedkomme, som han siger, at Søren ikke mere kommer til at køre cykel. Han beder den stærkt lidende patient om at tage stilling til problemet. Søren beder bare lægen om at få ordnet benet.
Kort før klokken 13:00 kommer der en narkoselæge ind. Han beordrer øjeblikkelig operation. Operationen varer et par timer. Lægerne er nu endelig klar over, at Søren er gået ind i en meget farlig fase. De taler om at amputere benet.
Klokken 16:00 bliver Søren overført til en læge-helikopter, som skal flyve til København.
Undervejs får Søren hjertestop, men da denne flyvende ambulance ikke er i besiddelse af en hjertestarter (!!!) må der først gives manuelt hjertemassage indtil helikopteren mellemlander på Hesselø for at få dette livgivende instrument ombord.
Ganske vist kun en lille omvej, men alligevel. Vi taler om liv og død afhængig af minutter og sekunder. Inden helikopteren når København, er Søren afgået ved døden. Det sker klokken 17:22.
HVORFOR FÅR MAN NEKROTISERENDE FASCIITIS?
Nekrotiserende Fasciitis opstår, når bestemte typer af bakterier trænger ind i kroppen og spredes i hud, underhud, bindevæv og muskulatur via blandt andet sår eller rifter i huden, hvorfra blodet kan føre bakterier fra et område af kroppen til områder, hvor vævet i forvejen er sygt. I dette tilfælde til såret på Sørens knæ.
KØREKORT TIL ÆLDRE
Det var en ældre bilist – alder ukendt – der kom til at køre op i Sørens baghjul, selv om cyklens to lygter var i funktion.
Den blå regering besluttede, at fra 1. juli 2017 udløber kørekort til motorkøretøjer ikke på grund bilistens alder. Det betyder, at der ikke længere er krav om lægeattest i forbindelse med fornyelse af et kørekort. Det vil sige, at mennesker med fx begyndende demens ellers Alzheimer kan blive ved med at føre bil – lige ind til det går galt.
Mette Frederiksen har pr. dags dato endnu ikke genindført en lægekontrol af bilister hvert år efter de fyldte 75 år.