SOM DET KAN SIGES [125] – OM URETFÆRDIGHED, FUNDAMENTALISME … OG OM KRIG

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller det mest interessante:

Den libanesiske frisørsalon-indehaver Kawtahar Jalal i Sjöbo, Skåne, til Johan Varning Bendtsen i Kristeligt Dagblad: Da jeg kom til Sverige i 2000, var mange ting anderledes. Der er sket meget, som jeg ikke bryder mig om. Sverige har taget mange udlændinge, og mange af dem er dårligt uddannede. De lærer sig ikke sproget, og de får ikke noget arbejde. Ja, jeg er udlænding, men derfor føles det stadig uretfærdigt, at der kommer en masse mennesker til, som lever af socialhjælp hele deres liv, mens vi andre står op klokken 6 hver eneste dag og knokler.

Forfatteren Kasper Støvring refererer i klummen ’reflektion’ i Kristeligt Dagblad den offentlige rapport om franske gymnasier, som i 2017 blev udsendt af Sorbonne-universitet i Paris: Blandt muslimske elever står fundamentalismen stærkt. 81% af de muslimske elever mener, at religion snarere end videnskab kan forklare Jordens oprindelse ­– synspunktet dels kun af 6% af de kristne. Over 60% af muslimerne opfatter homoseksualitet som forkastelig. Et flertal af de muslimske elever fordømmer ikke massakren på ansatte ved satirebladet Charlie Hebdo, og hele 20% af dem accepterer, at man bruger våben for at forsvare islam.

Forfatteren og krigsforskeren Gorm Harste i Kristeligt Dagblad i forbindelse med udgivelsen af sin bog KRIG: Der er ingen krige, der vindes. Der er kun krige, der tabes, og nogle krige tabes mere eftertrykkeligt end andre. De involverede i krige er ødelagte. Det ødelægger ens vilje, motivation og eksistensberettigelse, når man slår ihjel. Man har mareridt, angst, bliver en dårlig forælder og skændes med familien. Det kan sprede sig helt til anden og tredje generation i familier. Derfor er hverken Første eller Anden Verdenskrig færdige i dag.