SOM DET KAN SIGES [130] – OM MUSLIMSK OVERSVØMMELSE, OM DØDSFALD … OG OM TVIVLEN


MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller det mest interessante:

Trine Stauning Willert, der er bestyrelsesforkvinde i Det Græske Institut om, hvordan mindet om tiden under osmannisk styre påvirker grækernes møde med nutidens flygtninge og migranter i interview med Kristeligt Dagblads Niels Hein: Ergodan har antydet, at flere af De Ægæiske Øer tilhører Tyrkiet. Og her er der så nogle grækere, der lader sig skræmme af nationalisternes konspirationsteori – at Ergodan lader muslimske flygtninge oversvømme de græske øer, for derefter at invadere øerne med den begrundelse, at han vil beskytte sine muslimske medbrødre. Denne konspirationsteori taler direkte ned i grækernes nationale traume fra tiden under osmannisk styre.

Den sovjetiske diktator Josef Stalin [1878-1953]: Én mands død er en tragedie, mens en million dødsfald er en statistik.

Skulptøren Ingvar Cronhammar der har kæmpet med troen hele sit liv, og som voksen har ladet sig gendøbe, længe efter at have meldt sig ud af Folkekirken i Kirsten Jacobsens biografi: Det var ikke Vorherre, der var problemet, men institutionen – måden pakken blev forvaltet på … jeg går med Gud i den ene hånd og tvivlen i den anden.