SOM DET KAN SIGES [160] OM CANCEL CULTURE, OM MODSTANDSKRAFT … OG OM KUNSTENS KRAFT


MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller det mest interessante:

Manden bag Muhammed-tegningerne, redaktør Flemming Rose, i Kristeligt Dagblad om ytringsfriheden, der nu ikke alene er truet af radikale islamister: Vi ser identitetspolitikken udvide krænkelseskortet til stadig flere områder. Vi ser en tiltagende ’cancel culture’ også i vor del af verden, hvor især unge mennesker mener, de skal beskyttes imod holdninger, de ikke er enige i.

Manden bag Muhammed-tegningerne, redaktør Flemming Rose, i Kristeligt Dagblad om ytringsfriheden, der nu ikke alene er truet af radikale islamister: Oprindeligt var der udelukkende tale om, at staten sikrede borgernes fysiske sikkerhed, men i dag ser man også et krav om mental og psykologisk tryghed. Det er frihedsdræbende – og stærkt infantiliserende. Og hver gang politikere eller uddannelsesinstitutioner vil give unge mennesker den tryghed, så gør de dem en bjørnetjeneste. Vi er nødt til at opbygge en stærkere modstandskraft. Ellers bliver vi ufrie.

Den 50-årige kunstner Julie Nord til Kristeligt Dagblads Liv Høybye Jeppesen om en ungdomsoplevelse: Det var en åbenbaringsoplevelse at være på van Gogh Museum i Amsterdam. I første omgang oplevede jeg museet som gammelt og støvet, men foran maleriet ’Soveværelse i Arles’ var det, som om tid og sted blev transcenderet. Jeg kendte jo motivet i forvejen – et billede af van Goghs værelse med to stole. En seng. Måden, gulvet var malet på – det var ligesom besjælet, og det gik lige ind i mit liv på det tidspunkt. Jeg fik en meget kraftfuld kropslig oplevelse af at se dét maleri. Jeg kan huske at tårerne begyndte at løbe ned af mine kinder. Ligesom at blive påvirket af en voldsom film.