SOM DET KAN SIGES [203] OM DEN GLOBALE MASKE, OM MENNESKERETTIGHEDER … OG OM LIVETS UBEHAG

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller det mest interessante:

Sceneinstruktør Katrine Wiedemann i sin klumme ’Kulturen på kanten’ i Kristeligt Dagblad: Vi har i to år oplevet noget totalt nyskabende, nemlig en ultimativ kollektiv global erfaring: Vi identificere os med alle, der har en maske på. Globaliseringen har vist sin slagside, og demokratiets skyggesider synes i de her år at være umulige at overse. Det fremgår med smertelig tydelighed i den primitive debatkultur på nettet. Kun angst samler os. Klimadebatten samler os. Angsten som samlingskraft er på mange måder ledestjernen i det nye verdensbillede.

Forfatteren og folketingsmedlem for Liberal Alliance, Henrik Dahl, i samtale med Kristeligt Dagblads Perry MacLeod Jensen: Menneskerettigheder er vestlige tanker, og det er selvovervurderende at kalde det universalistisk. Den amerikanske forfatter og politolog Samuel Huntington – [1927-2008]  sagde, at Kina aldrig ville komme til at købe ind på menneskerettigheder. 25 år efter kan vi se, at det sådan set var rigtigt nok. Han sagde også, at Rusland ikke ville blive et europæisk land, og at en kommende konflikt mellem Rusland og Vesten kunne udspille sig i Ukraine. Han nævnte, at Krim ville blive omstridt, og at i de østlige amter af Ukraine ville dagligsproget blive russisk i modsætning til resten af Ukraine.

Chefredaktør for Weekendavisen Martin Krasnik om den gratis psykologhjælp til unge i alderen 18-24 år: De fleste mennesker har bare ikke brug for at tale med en psykolog. Livet er dramatisk og krævende, det forekommer undertiden uoverkommeligt, men det kan psykologen alligevel ikke ændre på. Det er en del af menneskets grundvilkår og ikke udtryk for en sygelig tilstand, der kræver behandling. Ofte vil det i lige så høj grad hjælpe at tale med en lærer, en præst, en ven, en træner, et familiemedlem – eller måske endda udholde ubehaget og selv lære at håndtere det.