SOM DET KAN SIGES [224] OM HOMOSEXUALITET, OM DET RELIGIØSE – OG OM MIGRANTER

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller det mest interessante:

Qatareren Al General i interview med Berlingskes Uffe Tousal under VM i fodbold om homosexualitet: Hvem er du gift med? Hvorfor er du ikke gift med et æsel? Med et dyr. Hvad ville der så komme ud af det? Ingenting. Det vil jeg sige lige ud. Gud skabte Adam og Eva. Ikke Adam og æsel eller Adam og Adam. Det er ikke, hvad vi har fået at vide af Muhammed. Hvis Gud havde skabt to Eva’er, ville der ikke være sket noget. Vi ville være uddøde. Hvis mænd er sammen, vil der ikke komme flere mennesker.

Journalisten Ulla Terkelsen i samtale-bogen SKØNHED OG SKRÆK med historikeren og tv-kommentatoren Marco Reimer-Elsters på spørgsmålet om, hvorfor hun går regelmæssigt i kirke: Hvis jeg var jøde, ville jeg gå i synagogen, hvis jeg var buddhist, ville jeg gå i et buddhistisk tempel, hvis jeg var muslim, ville jeg gå i moské. Men af geografiske årsager tilhører jeg den kristne kultur. Så kan man spørge: Hvorfor er man religiøs? I mit tilfælde tror jeg, det er en drift, et behov. Det er ikke noget, jeg har valgt intellektuelt og spekuleret over. Det er noget, der er der, ligesom jeg for eksempel er sulten. Andre har det anderledes, de har ikke det religiøse behov. Religionsfrihed betyder, at man har frihed til at væge det fra. Jeg synes, at det kristne kærlighedsbudskab er meget revolutionært.

Historikeren, tv-kommentatoren og tyskfødte Marco Reimer-Elsters i samtale med journalisten Ulla Terkelsen i samtale-bogen SKØNHED OG SKRÆK – TO GENERATIONER PÅ REJSE I TYSKLAND: Det, der med Amerika, er, at det er en idé – om frihed, demokrati og så videre. Et sæt amerikanske værdier. Hvis du bekender dig til den idé, er du amerikaner. Det er til at forstå. Det er straks vanskeligere at redegøre for, hvordan man er rigtig dansk. Eller rigtig tysk. I Tyskland tales der for eksempel meget om Menchen mit Migrationshintergrund, mennesker med migrationsbaggrund, et udtryk, som mange tyskere med rødder i andre lande finder problematisk. Du kan være født og opvokset her, være statsborger, have sproget som dit modersmål, men stadig blive opfattet som en, der rigtigt kommer et andet sted fra. Som Mesut Özil, der er professionel tysk fodboldspiller med tyrkiske rødder, har sagt det: ’Når jeg vinder, er jeg tysker, når jeg taber, er jeg migrant’.