SOM DET KAN SIGES [233] OM MODSTAND, OM DRAB – OG OM KRIG

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller det mest interessante:

99-årige Maria Devrim, der deltog særdeles aktivt i den polske modstandsbevægelse under Anden Verdenskrig, i interview med Berlingskes Solveig Gram Jensen: Tyskerne behandlede os polakker brutalt. At være med i modstandsbevægelsen gav os i det mindste følelsen af at kæmpe, og at man ikke kun var et offer. Det gav os følelsen af at eksistere.

99-årige Maria Devrim i interview med Berlingskes Solveig Gram Jensen om det senere har plaget hende, at hun skød nogle tyskere: Uha nej. Ikke det mindste. Forleden læste jeg om en mand, der havde dræbt en kvinde og skåret hende i stykker med en sav. Det kunne jeg ikke have gjort med en tysker. Men dræbe en? Ja. Uden fortrydelse. Men mere end det, det ville jeg ikke have været i stand til.

99-årige Maria Devrim i interview med Berlingskes Solveig Gram Jensen: Hvis her bliver krig igen, så begår jeg selvmord. Jeg vil ikke se krig igen. Jeg har set mødre, der ikke havde mælk nok. Hvis man giver vand til en baby, så er barnet sultent og græder. Man kan ikke gøre noget. Det er små detaljer, men de er skrækkelige.