SOM DET KAN SIGES [248] OM EN CHARDONNAY-PIMPER , OM VIN OG ØL – OG OM KLANERNE I SVERIGE

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller det mest interessante:

Information-journalisten Vibeke von Sperling til Kristeligt Dagblads Katrine Sonne: I begyndelsen skænkede jeg gerne et glas hvidvin ved 17-tiden. Efterhånden blev det lidt tidligere. Jeg sad her – ved det her bord … og så kunne jeg lige dreje mig rundt og tage papvinen fra Irma ud af køleskabet. Under lockdown var der ikke tale om et enkelt glas. Det var mere noget i retning af: Er den allerede tom? Jeg var en Chardonnay-pimpende, midlertidigt hjemmegående husmor.

Journalist Anna von Sperling i sin bog ”Fulde liv: Hvordan kvinder har drukket og er blevet set på imens” udgivet på Informations Forlag: Rødvin er noget, man drikker, når man har gæster. Øl drikker man, når man går ud. Men hvidvin, det er sådan noget, angste mødre drikker, når ungerne er lagt.

Den svenske graver-journalist Johannes Wahlström og sikkerhedsekspert Jan Persson i deres bog ”Klanerne – kriminaliteten, der udfordrer systemet” til Kristeligt Dagblads Johan Varning Bendtsen: Malmø-netværket består af flere familier, som udadtil beskæftiger sig med at drive forretning. Ifølge rapporten fra politiet ejer de grønthandlere, fødevarebutikker, frisørsaloner, bilværksteder, vekslekontorer samt pant- og guldsmede forretninger. Dele af aktiviteterne bruges til at muliggøre ulovlig aktivitet. Det handler om våben- og narkotikahandel, hvidvask af penge og salg af illegal sprit og tobak. Overskuddet geninvesteres ifølge politiet blandt andet i deres oprindelseslande, hvor der er eksempler på, at klanmedlemmerne ejer banker og ejendomme. De kriminelle dele af familien er involveret i skyderier og eksplosioner.