SOM DET KAN SIGES [260] OM HØJREDREJNING, OM VESTENS SAMMENBRUD – OG OM FN’S SAMMENBRUD

MAN HØRER SÅ MEGET. Nogen gange så meget at ørerne er ved at falde af. Og det er trods alt det sjoveste – eller det mest interessante:

Sognepræsten Kristian Østergaard i klummen ’kiosken’ i Kristeligt Dagblad under rubrikken Bliver 2024 året, hvor vælgerne tvinger en ny indvandringspolitik igennem?’: I en opsigtsvækkende leder erklærer lederskribenten i den franske avis Le Figaro, at migrationen destabiliserer hele Europa, og at den i 2024 vil være en regulær bombe under de etablerede partier, der billedligt talt risikerer at blive rullet i tjære og fjer og drevet uden for byporten. Vælgerne er nemlig bestyrtede over, hvordan eliten sorgløst og letsindigt har tilladt ikke-vestlig indvandring gennem årtier. Resultatet ser vi nu: En fremmarch af højreorienterede partier.

Tidligere socialdemokatisk minister Mogens Lykketoft i interview med Perry MacLeod Ringblom i Kristeligt Dagblad under rubrikken ‘Vesten er ved at miste verdens tillid’: Min bekymring begynder ved, hvordan man undgår den ultimative korttidskatastrofe, nemlig at Trump bliver genvalgt. Det bringer rædslen frem for, at alle ting, der kan tænkes at gå den rigtige vej i forhold til klima, Ukraine, Kina, Mellemøsten og Nato, kan blive blokeret. Spørgsmålet er også, om USAs dysfunktionelle politiske system kan overleve en periode med Trump, uden at det reelt bliver et autoritært system.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Mikkel Vedby Rasmussen i interview med Kristeligt Dagblads Perry MacLeod Ringblom under rubrikken ‘Verden, som vi kender den, er i opløsning’: FNs menneskerettighedssystem og flygtningekonventionen har det ikke nemt og vil få det stadig værre. I det hele taget er FN ikke kommet godt igennem perioden efter den kolde krig. Idéen om, at alle mennesker skal kunne finde et sted på kloden, hvor de har lov til at være, virker utidssvarende med de moderne måder, man har fået til at transportere sig. Derfor har flere lande ikke lyst til at lukke mange flere ind end højst nødvendigt, og de samler sig om deres egen nation. Det udfordrer FN.