SPILDTE ÅR PÅ BORNHOLM

Bagger-parrets læserbrev i Berlingske 14. juli og Tommy Kaas’ omtale af læsebrevet i Bornholms Tidende 21. juli. Foto©JørgenKoefoed.

ET LÆSERBREV, der blev citeret af Tommy Kaas i Bornholms Tidende 21. juli, indrykket af forfatteren og journalisten Rolf Bagger og hans hustru, kunstneren Sofie Bagger, i Berlingske 14. juli har vakt en del røre blandt bornholmerne.

Ikke så mærkeligt!

Det celebre par, der boede i Bølshavn på Bornholm i ikke mindre end syv år fra 2004, beskriver i læserbrevet ’årene som spildt’.

Indlægget starter med at citere en på Bornholm bosiddende Nihad Tahirovic for følgende udtalelser, som han angiveligt skulle have udtalt til Berlingske 12. juli i forbindelse med mordet 23. juni på mulatten Philip Mbuji Johansen:

”En ting, jeg har lært om bornholmere, det er, at de ikke kan lide jyder. De kan heller ikke lide københavnere. Folk fra Rønne kan ikke engang lide folk fra Nexø – de kalder dem fiskere. Og folk fra Hasle er nogle bonderøve og så videre. Jeg forstår dem ikke. De kan ikke engang lide sig selv, hvordan skal de så kunne acceptere andre”.

Det er lidt af en svada fra en bosnisk flygtning anno 1992, som tilsyneladende har klaret sig godt med at udleje brugte biler fra Nexø og for nylig har åbnet et autoværksted i Rønne. Men måske er det fordi, at gospodine Tahirovic endnu ikke forstår den danske ø-kultur endsige den danske humor, fx denne her: ”Man skal holde fra Hasle-bo og klatgæld”, som IKKE betyder, at os fra fx Gudhjem ser ned på Hasle-boerne.

Man kan undre sig over, at denne flygtning stadig bor på Bornholm med sin familie, når bornholmerne nu er så forfærdelige.

I læserbrevet bekræfter hr. og fru Bagger ovenstående udsagn og slutter med ordene: “Befolkningens højt besungne gæstfrihed gælder alene turister”. Modsat Tahirovic tog det forbitrede ægtepar konsekvensen af deres oplevelser på klippeøen og rejste ‘hjem’.

MØDET MED ROLF BAGGER

Jeg mødte Rolf Bagger første gang, da jeg var soldat på Høvelte Kaserne i Nordsjælland omkring 1967-68. Han underviste i litteratur under det, der hed ‘cilvilundervisningen’ – blandt soldater kaldet ‘de 4 sovetimer’.

Rolf var særdeles inspirerende som lærer, så da jeg mødte ham for anden gang omkring 2009 denne gang i biografen i Gudhjem inviterede jeg ham og hans bedre halvdel til middag 3. februar 2009 sammen med en tidligere redaktionschef på Politiken, der ligeledes var flyttet til øen. Den middag kommer vi til lidt senere.

SØNNEN AFSLØRET SOM STORSVINDLER

I november 2008 blev direktøren for IT Factory, Stein Bagger, afsløret som storsvindler. Her kunne B.T. oplyse, at det var Rolf Bagger fra Bølshavn, der var far til Stein. Herefter var der mange, der gemte sig bag reolerne, når Rolf købte ind i Brugsen. Folk vidste ikke, hvordan de skulle tackle denne delikate sag. Især ikke når det også blev oplyst, at farmand tidligere havde haft sæde i Etisk Råd og ikke havde opført sig særlig etisk over for sine to børn.

Stein Bagger boede sammen med sin mor og senere også  med en venlig plastic-far siden forældrenes seperation. Han var 1 år gammel ved skilsmissen. Hans storebror Trym boede sammen med Rolf. Begge børnene ’byttede’ forældre i skoleferierne. Men noget skete. Som det beskrives i Ekstra Bladets Forlags ’Fantasten – fra hippiebarn til storsvindler’:

”Men i 1978, da Stein var 11 år, afbrød Rolf Bagger endegyldigt kontakten til ex-konen Mia Bagger. Samtidig kappede han forbindelsen til Stein og Trym, som flyttede hjem til sin mor (…) En medvirkende årsag til bruddet var formentlig, at han havde mødt sin nuværende kone, Sofie Bagger, som han giftede sig med i 1979”.

Det forklarer måske hvorfor Sofie Bagger, da jeg nogen tid efter vores middag endnu engang mødte hende i Scala Gudhjem, hilste mig med ordene: ”Det er mig, der er heksen”.

DEN ETISKE ROLF

Den tidligere chef for Ekstra Bladets redaktion i Aarhus, Niels Westerberg, interviewer i februar 1994 Rolf Bagger, som tidligere medlem af Etisk Råd. Her citeres han for følgende svada af en far, som 15 år senere i en kronik i Berlingske reelt ’fraskriver’ sig et tilhørsforhold til sin egen søn Stein:

”Den nye forplantningsteknologi truer hele vores familie- og slægtsbegreb med opløsning, mens vi uden videre ståhej oplever, at æg tages ud af kvinder, befrugtes med fremmed donor-sæd, eventuelt nedfryses og senere sættes op i en ny kvinde, som så bliver gravid og føder et barn. Et barn med totalt anonyme rødder og en slags intethed som baggrund”.

MIDDAGEN MED ROLF BAGGER

Tilbage til middagen med Rolf Bagger og hans frue. Under måltidet udspillede der sig en lidt ejendommelig og pinlig episode. Min hustru havde tilsyneladende udtalt et navn forkert. Det kunne litteraten ikke kapere. Han lagde nakken tilbage, dækkede sit ansigt med den nystrøgne serviet og udstødte herefter adskillige høje latterbrøl. Gæsterne bordet rundt studsede over dette upassende stunt over for værtinden.

Senere på aftenen fortalte han, at hans forlag ikke ville udgive den erindringsbog, han havde skrevet – med mindre han finansierede den selv. Desuden havde både han og hustruen regnet med, at der ville åbne sig kulturelle døre inden for journalistik og kunst, når sådant et celebert par flyttede til ’udørkenen’ Bornholm. Det skete ikke. Kort sagt: Han var på en eller anden måde blevet en bitter mand. Oveni kom, at han havde problemer med en nabo i Bølshavn … alt dette var årsagen til at de flyttede tilbage til Nordjylland.

Men hvorfor flyttede parret til Bornholm?

Som Rolf forklarede: De boede på en ensomt beliggende bondegård tæt på havet i Nordjylland, hvor de var temmelig isoleret. Som en journalist fra Weekendavisen skrev i sin artikel efter et besøg: ”Bagger-parrets hus ligger på den sidste grusvej inden fårene og klitterne”.

Derfor ville de formentlig prøve om de kunne få mere social kontakt på Bornholm. Her var lillebitte Bølshavn måske ikke det rigtige sted.

Jeg skrev senere med ham om sønnen Stein. Jeg opfordrede ham til at gøre det fatale brud godt igen ved at kontakte Stein i fængslet. Den mail svarede han ikke på.

Så hans og hustruens ejendommelige udfald mod bornholmerne skyldes især deres egne problemer.

GOD MODTAGELSE

Min hustru, Lisa Høyrup, og jeg er blevet taget rigtig godt imod, da vi flyttede til Gudhjem for 14 år siden. Og det er efterfølgende tilflyttere i særdeleshed også. Derfor må vi, som kunstneren Frances Østerfelt fra Østermarie skriver i et læserbrev i Tidende, protestere imod dette malplacerede udfald mod bornholmerne en lille halv snes år efter parret åbenbart så sig nødsaget til at flytte tilbage til Hirtshals.

 

PERSON-FAKTA

ROLF BAGGER

Født 3. oktober 1937 på Frederiksberg – og er således 82 år i dag.

Blev student i 1956. Efter sin værnepligt blev han premierløjtnant af reserven. Studerede almindelig og sammenlignende litteraturhistorie 1958-62. Herefter lærer ved Forsvarets Civilundervisning, aftenhøjskolelærer og boganmelder 1963-68. Journalist på B.T. 1968-78, Weekendavisen 1978-83 og derefter kommentator på Berlingske 1985-2000.

Blev efter en skilsmisse gift med kunstneren Sofie Elsa Freundt i 1979. Han er far til Trym og Stein Bagger.

Han fik sin skønlitterære debut i 1959 i antologien ’Det lyse rum’. Sin romandebut fik han med ’Fremmed by’ i 1963. Herefter har han udgivet en lang række romaner. Efter en pause på 18 år udgav han sidste år GRØN HIMMEL – roman nr. 31.

Bagger har været medlem af Danmarks Radio’s bestyrelse 2003-06, Etisk Råd 1987-90 og bestyrelsesmedlem i Landbrugets Kulturfond samt medlem af repræsentantskabet i Statens Kunstfond og Kunstrådet.

Inden Bølshavn boede parret tæt på Tornby, der er en mindre by i Vendsyssel nord for Hjørring med omkring tusind indbyggere. Bagger-parret bosatte sig i Bølshavn på Bornholm fra 2004 til 2011. Nu er de tilbage i Hirtshals.

NIHAD TAHIROVIC

Født i Bosnien. Kom til Bornholm som bosnisk flygtning i 1992.
Udlært mekaniker … senere som lastvognsmekaniker på Almegårds Kaserne.
Indehaver af virksomheden NT-Automobiler
Bor i Rønne med sin familie. Er 30 år gammel.

STEIN BAGGER

Født 21. september 1966.

Opvokset hos sin fraskilte mor.

Tiltræder januar 2002 som direktør for IT Factory A/S.

23. juni 2003 går IT Factory konkurs.

Tiltræder atter som direktør 3. juli 2003 for det nydannede IT Factory A/S.

Oktober 2006 rejser politiet tiltale mod Stein Bagger for moms- og skattesvindel.

Efteråret 2007 hyrer Stein HA-rockeren Brian Sandberg som bodyguard.

26. november 2008 rejser Stein sammen med hustruen og fire venner på ferie-weekend til Dubai i De Forenede Emirater. IT Factory betaler regningen på lidt over 1 million. Om natten flyver Stein hovedkuls fra Dubai til JFK-lufthavnen i New York uden at underrette sin hustru og deres fire venner.

6. december 2008 melder Stein sig til politiet i Los Angeles.

28. december 2008 varetægtsfængsles Stein og en måned efter erklæres han personlig konkurs.

28. juni 2009 idømmes Stein 7 års ubetinget fængsel for svindel med 831 millioner kroner.

Løslades marts 2014 efter fem års fængsel.

15. marts 2017 finder Ekstra Bladet Stein Bagger. Han skjuler sig i en lille by lidt uden for Stockholm under navnet Sten Hansen. Er på dette tidspunkt arbejdsløs. Hvad han lever af, fortæller historien ikke noget om.

Der mangler stadig 200 millioner ifølge konkursboets kurator Boris Frederiksen, som er ansat hos Kammeradvokaten. Selv om kreditorerne i december 2018 oplyser til både DR Nyheder og Børsen, at de har opgivet at finde den sidste slat millioner, må det formodes, at Boris og politiet stadig holder et vågent øje med hr. Bagger og hans forbrug af penge fremadrettet.