SPIS HVIDLØG UDEN AT FÅ HVIDSLØGSÅNDE

Som der står på bægeret: “Black Garlic er fermenteret hvidløg og dermed forvandles det både i smag og udseende. Det har en fyldig og sød smag med en undertone af hvidløg, lidt balsamico-karakter, men uden at være stærk. Black Garlic løfter din madlavning til nye højder. Nogen finder det lækkert som rå snack, men ud over dette en meget sund snack. Kan evt. bruges i dip med creme fraiche. Foto©JørgenKoefoed.

NU ER DE sorte hvidløg også kommet til Dagli’Brugsen i Gudhjem. Og som uddeler Christian Buch Jentzsch formulerer det: “Nu kan du spise hvidløg uden at få hvidløgsånde”.

Det lyder besnærende, men så giver de vel heller ikke hvidløgssmag til maden. Nej, som BactiBalence skriver på deres hjemmeside: ”Det er under tørringen, at hvidløgene skifter farve, konsistens og smag. Hvidløgene bliver sorte, konsistensen blødere og smagen bliver rund og sød, så hvidløgene smager som blommer eller svesker. Den skarpe smag og lugt af hvidløg forsvinder helt under forarbejdningen fra hvide til sorte hvidløg.

Så hvis du har brug for smagen af hvidløg, er du stadig nødt til at bruge den hvide udgave – og stinke af hvidløg dagen derpå.

FAKTA OM SORTE HVIDLØG

Man kender ikke til den nøjagtige oprindelse, men ved, at det har været spist i Sydkorea, Japan og Thailand igennem århundreder. Vi ved allerede, at hvidløg har gode egenskaber for vores helbred og så er det næsten svært at forestille sig, at det kan blive mere sundt blot, fordi det bliver karamelliseret. Det ser nu ud til, at det er tilfældet.

De taiwanske sundhedsmyndigheder har fundet ud af, at sorte hvidløg på grund af den reaktion, der er sket ved karamelliseringsprocessen, har ekstraordinære gode egenskaber for vores helbred.

Det har en anti-oxidant, anti-allergisk, anti-diabetes, anti-inflammatorisk og anti-carcinogen effekt.

Karamelliseringsprocessen foregår ved 60 til 90°C , men er mest effektiv set ud fra et helbredsmæssigt synspunkt, når den sker ved 70°C. Nogle af de væsentlige reaktioner, der sker ved karamelliseringen er det, der er kendt som en Maillard-reaktion, som beskriver en reaktion imellem aminosyrerne og sukkerstofferne fructose og glucose. Resultatet er en stigning i indholdet af bl.a. polyfenoler og flavonoider, som er antioxidanter.

Efter et par uger tørrer de sorte hvidløg så meget ind, at de bliver lidt skarpe i smagen og så ikke er så egnede til at spise som snack uden tilbehør. Så kan man tørre dem lidt mere og køre dem igennem en blender. Det sorte hvidløgsdrys passer til mange retter og giver en fyldig smag. Stadig i følge BactiBalence.dk.