STØJ ER ÅBENBART ET LUXUSPROBLEM

Nedenstående er også sendt som et debatindlæg til Bornholms Tidende:

Det er svært at få øje på havet i den bretonske havneby Cancale. Foto©JørgenKoefoed.

SIDSTE SOMMER var jeg på cykeltur i Bretagne i Frankrig. En dag kom jeg til Cancale, som skulle være en hyggelig havneby. Men tak spids! Jeg har sjældent oplevet mage til turisthelvede. Byen lå tilsyneladende langs havet, men det hele var pakket med biler og motorcykler. Yderst mod havet kørte trafikken mod nord. Inderst kørte den mod syd – og mellem de to gader en P-plads i to rækker. Til de gående var der et smalt fortov, hvor der var mere trængsel end på en ’Sort Fredag’ på Strøget i København.

Derudover var der ikke et eneste hus, hvor der i stue-etagen ikke var enten café, is-udsalg, restaurant, galleri, souvenir-bod eller andet tingel-tangel-salg. Hvis det ikke var fordi, at hotellet var inkluderet i cykelturen, var jeg og mine venner kørt skrigende bort.

Byerne på Den Bornholmske Guldkyst nærmer sig langsomt dette ødelæggende turist-vanvid. Svaneke og Gudhjem bliver belejret af biler og motorcykler. Og der er snart ikke et hundehus, der ikke bliver udnyttet til ’betjening’ af de mange turister, som vælter ind i byerne. Mærkelig nok … det er jo faktisk naturen Bornholm er berømt for, men her er der næsten ingen.

I en leder i Tidende i starten af august skriver Chefredaktøren gud døde mig: ’Tænk hvis der ikke var larm … som når vi ærger os over larm fra en helikopter eller fra et motorcykeltræf”. Altså mener den gode Søren Christensen, at jo mere larm, jo bedre. Men tænker han ikke på, at larmen fra den meget omtalte helikopter og motorcyklerne også i den grad generer hovedparten af alle de andre turister.

Jeg har i år og sidste år hørt replikker i Gudhjem som fx ”Hold kæft, hvor er her meget trafik. Lad os komme væk!”

Masseturismen, som vil øges væsentligt med de kommende billigere færgebilletter, vil langsomt, men sikkert gøre de pittoreske havnebyer til fæle turistfælder. Så nu må politikere og embedsmænd mande sig op, og begynde at lave en plan for byerne. Stop for flere pop-up-forretninger, pølseboder, kørende café- og madvogne, udeserveringer i privathaver med mere inden vi alle sammen ­– inklusive turisterne – siger stop og tak for denne gang.

Jeg sætter stor pris på Chefredaktøren, men af og til skriver han ledere, der viser, at han ikke rigtig har forstået Bornholm. ”Vi skal finde os i støj – og være glade for den”, skriver manden, der selv bor i det turist- og helikopter-fri Melsted.

Suk!