SYMI 1: HER HAR HELEN MIRREN OG BEN KINGSLEY OSSE VÆRET

Det er ikke så mange dage siden, at jeg sammen med min ægteviede hustru vendte tilbage til Gudhjem fra den lille græske ø Symi. Den ligger 1-2 timers sejlads nord for Rhodos – tæt op mod den tyrkiske kyst – og er fem gange større end Amager.

Det meste af øen ligger øde hen: Stenet jord, hvor der hist og pist er ved at vokse lidt småskov op. Alle træer blev i tidernes morgen fældet. Træet skulle bruges til den omkringsiggribende skibsbygning, som symioterne var specielt gode til. Talentet rakte også til hentning af svampe fra havets dyb til brug i eksklusive badeværelser hos de rige.

Udsigten fra Jytte Loehrs hus: Spitti Roussas.

I en nordøstlig bugt ligger havnen med de smukkeste nyklassicistiske huse op ad bjergskåningen. Nederst byen Yialos øverst Chorio (Ano Simi). Begge nu vokset sammen til ét og forbundet af den legendariske Kali Stratas 350 trin.

Før 2. Verdenskrig boede her omkring 20.000 mennesker. Nu er tallet af fastboende nede på små 2.000. Men mange udlændinge har købt huse på stedet. Især englændere og franskmænd. Efter sigende ejes 14 huse af danskere – blandt andet af kunstmaleren Jytte Loehr, hvis spirituelle og storladne hus vi beboede for fjerde gang.

Tyskerne overgav sig 8. marts 1945 til englænderne på Katerinettes House på havnen, men dagen forinden lod de lige et par flymaskiner tage et par rundture over byen, hvor de droppede en del bomber. Oppe i Chorio pakkede de alt det tiloverblevne krudt og kugler ind i en kirke og satte ild til. Ødelæggelser oppe var totale. Ned af skråningen blev vel en femtedel af husene slået til ruiner. Denne ruinmasse eksisterer til dels endnu og er med til at give Symi-byerne et helt fantastiske præg. Ruinernes antal er dog under skrump, da de pø om pø bliver købt og bygget op igen. Vel at mærke fuldstændig, som de så ud, inden de brasede sammen. Således er der ingen ny byggestil på Symi. Alle bygninger er autentiske og intet skiller sig ud.

Tænke sig at det har kunnet lade sig gøre i Grækenland. Man kunne måske mene, at det var sådan noget man håndterede meget bedre i smukke og bevaringsværdige byer som fx Svaneke og Gudhjem. Ork nej! I Gudhjem kan man næsten gøre lige, som man vil, da ingen myndigheder eller borgere holder øje med at byen ustandselig bliver udsat for tilvækst af misfostre – det være sig i form af kæmpeskiltning, tilbygninger af skure og terrasser, fjernelse af skorstene osv. Her er der frit slag i bolledejgen. På Symi bliver der ikke åbnet for vand og el, hvis noget forkert bliver tilføjet et hus. Fx måtte omtalte Jytte Loehr vente fem år på godkendelse af en ny dør fra køkkenet og ud til det frie.

Ellers bliver Symi hjemsøgt af kändisser fra hele verden, der som regel kommer sejlende til i deres volumniøse lystyachter. For et par år siden kom Tom Hanks med sin familie forbi. I agust 2008 kom skuespilleren Jeremy Irons. Han blev afhentet af en taxa og kørt op til Chorio til en privat middag. Til lokalavisen ’The Symi Visitor’ udtalte han disse bevingede ord: ’The island is more developed (udviklet) than it was three years ago’. Så sandt, så sandt!

Samme år begyndte det rygte at svirre i den græske hovedstadspresse, at Italiens ministerpræsident Silvio Berlusconi skulle have erhvevet sig en ejendom på øen – nærmere betegnet i Nimborio Bugten, som ligger en tand nordligere havnebugten. Senere fastslog den italienske avis Corriere Della Sera, at det var en kendsgerning. Dette dementerede Berlusconi selv, men italienere på Symi mener, at det teknisk set er rigtig, at han har købt et hus, men at det en af hans døtre, der har lagt navn til købet.

Hvem har ellers besøgt Symi?

Af danskere kan nævnes i flæng: Politikeren Helle Degn, forfatteren Bente Clod, journalisterne Kirsten Bohl, Barbara Gram, Aksel Dreslov, Peter Skov, Ejgil Søholm og Per Wennick, portrætmaleren Lisa Høyrup, Politiken-tegneren Jørgen Saabye, maleren Carl-Henning Pedersen, kunstanmelderen Gunnar Jespersen fra Berlingske Tidende, forfatteren Ulla Ryum, direktørerne Gitte Rex og Per Lindeborgh fra Rex & Lindeborgh a/s, glarmester Freese fra Kattesundet, Mira-skipperen Jess Pedersen, direktøren for tøjbutikken The Second Way Camilla Høyrup osv osv …

Ellers har filmholdet på filmen Pascalis Ø (Pascali’s Island)  været der i 1987-88 med stjerner som Ben Kingsley, Helen Mirren og Charles Dance. Filmen instrueredes af James Dearden og blev faktisk nomineret til Den Gylden Palme ved Filmfestivalen i Cannes 1988. Filmen kan købes som dvd eller video på amazon.com.

Se traileren på:

http://www.videodetective.com/titledetails.aspx?PublishedID=769

Måske har du selv været på denne storslåede ø og oplevet mærkelige eller sjove ting eller mødt en kändis. Send mig en mail om det! Det skal frem i lyset!