ØJEBLIKSBILLEDER FRA SYMI [13]: EN UOVERSTIGELIG PRÆSTATION

DIN BLOGGER har atter taget på et to ugers ferieophold på den lille græske ø SYMI. Den ligger i samme afstand fra Rhodos, som Bornholm ligger fra Ystad. Det vil sige 75 minutters sejlads med en hurtig-færge. Det har været en meget velhavende ø. Omkrig 1910 var knap 2.700 personer beskæftiget med svampe-fiskeri. Altså disse eksklusive badesvampe, som enhver Hollywood-skuespiller vasker sig under armene med. Derfor blev øen rig, og der blev bygget rigtig mange, meget store palæer i den nyklassiske stil i gule og brunlige farver. Altså ikke i den typiske græske byggestil og farve.

Grækenland – incl Symi – var besat af Tyskland og Italien 1941-1944. De forlod Symi 25. september 1944 med en explosiv afskedssalut. Dels fyldte de den gamle Symi-borg med dynamit, og dels lod de et par flyvemaskiner drysse bomber ned over de to byer Yialos og Horio. Byerne er forbundet med KaliStrataen, der har over 1000 trin. Overalt er der i dag maleriske ruiner. Hvis du har råd, kan du købe en af disse og bygge den op, som den så ud i tidernes morgen – ellers bliver der hverken åbnet for vand eller strøm.

Symi er en drømme-ø, som du måske ikke skal besøge. Hvis du gør det, kan du ikke lade være med at vende tilbage igen og igen. Din Blogger er på sit 15. besøg siden 1989.

EN GRÆKER MED STORE LUNGER

VERDENSREKORDEN på hvor længe og hvor langt ned en ’nøgen dykker’ kan dykke, indehaves af symioten STATHIS HATZIS [1878-1937]. Den 16. juli 1913 blev han spurgt, om han kunne lokalisere et anker med kæde, som var mistet af battalionen Regina Margerita i Pigadia-bugten ved øen Karpathos. Han påtog sig opgaven. Dykkede de 88 meter ned til havbunden, lokaliserede ankeret, fastgjorde det med et tov og kom op igen 3 minutter 58 sekunder efter. ’En unik og uoverstigelig præstation i dykkerverdens historie’, som der står på et skilt ved den statue, der nu er blevet rejst på den inderste kaj på havnen i Yialós på Symi. Foto©JørgenKoefoed.

KAFFEGRUMS MOD FLYVENDE INSEKTER

DEN BRUNE, OPPUSTEDE PAPIRSPOSE har i år været det nye middel mod irriterende hvepse på Bornholm. Ideen var, at når en hveps så posen, troede den, at det var et fremmed hvepsebo, og derfor stax fløj bort. Men posen overbeviste ikke alle besøgende hvepse. På udflugtsbåden DIAGORAS på Symi bruges man kaffegrums. De brugte bønner forbliver i den lille kasserolle, som kaffen laves i. Herefter varmes grumset op, så der udvikles en kraftig røg, som så stilles ind på bordet. Ja, det virker!!! Foto©JørgenKoefoed.

PIGTRÅD FRA DE GLADE 60’ERE

OFTE DUKKER der også et par eller tre kändisser op på Symi. For exempel stødte Din Blogger på en af de mange legendariske pigtrådsmusikere fra 1960’ernes Danmark. Vi husker vist alle både Peter Belli og Rivalerne, Defenders, Melvis og ikke mindst THE HITMAKERS: Her er alle fire musikere stadig i live, og den ene af dem, STEEN BERGSTRØM – kaldet Pedro ­­– er en inkarneret symiot, som igen-igen-igen besøger Symi. Jeg mødte ham på det gode skib DIAGORAS. Han skålede flittigt i både ouzo og retsina, fortalte vittigheder og var forsanger i flere af de fællessange, der blev fyret af under den daglange udflugtstur rundt øen. Det blev en særdeles munter tur – ikke mindst da den medfølgende engelske præst og gynækolog John gav den hele armen med den nok så bekendte ’Der er hul midt i spanden’. Steen drev i mange år Jægerborg Planteskole, hvor alle kändisserne handlede. Også ambassadefolkene fra Den Nordkoreanske Ambassade. De havde ingen penge, men til gengæld masser af whisky og vodka.  Steen satte selv kursen: 1 flaske ≠ 50 kroner. Der kunne skrives en tyk bog om Pedros oplevelser fx, da Hitmakers turnerede med Dario Campeotto og hans melodigrandprix-vinder ANGELIQUE. Alle pigerne smeltede hvinende, når de hørte den dansk/italienske smørtenor. Det blev en vild tur, betroede Pedro Din Blogger. Det kan vist ikke betvivles! PS: Jørgen Wulff Krabbenhøft var et andet medlem og grundlægger af Hitmakers. Han drev med stor succes Frederiksberg-restauranten CAFÉ LINDEVANG, som Politiken på et tidspunkt langt tilbage i tiden forsynede med de ‘uopnåelige’ 5 kokkehuer. Fotos©JørgenKoefoed.