TRAMPEDACH BESØGER GUDHJEM MUSEUM

Gaia Trampedach deltog i januar 2019 i TV2s DANMARKS BEDSTE PORTRÆTMALER. Her fotograferet midt i arbejdet. Foto©TV2/JørgenKoefoed.

Efter at Gaia Trampedach flyttede til København i 2021 har hun ændret sit udseende totalt. Foto©CharlotteClemensTrampedach.

NEJ, DET ER IKKE den kendte kunstner ­– nu afdøde Kurt Trampedach ­– som på lørdag åbner en udstilling på Gudhjem Museum. Det er derimod hans barnebarn Gaia Trampedach.

Hun er født på Vesterbro i København, men flyttede som barn til Bornholm sammen med sin mor og bornholmske mormor nærmere betegnet til Vester Ellebygård i Østermarie. Her slog hun sine folder i flere år indtil familien solgte og flyttede til det store hus på Godthåbsvej 29, hvor hun i 2017 oprettede sit værksted med tilhørende galleri. Galleriet eksisterer endnu selv om hun sidste år flyttede til Nørrebro i København for at studere på VERA – en skole for kunst og design. [VERA er godkendt som daghøjskole af Københavns Kommune. Navnet stammer fra skolens start på Halmtorvet i samme græsrodshus som VEsterbro RAdio].

I Gaias motiv-verden gengives ofte groteske og ubehagelige fænomener, der giver værkerne en urovækkende skønhed. Inspirationen er klart hentet fra hendes morfars sidste malerier. De har ofte samme intense udtryk i både motiv og farvevalg.

Gaia har siden 2018 undervist i croquis tegning i sit atelier. Derudover har hun både haft undervisningsforløb for børn på Bornholms Billedskole i Rønne og på Oluf Høst museet i Gudhjem. Udover udstillinger på både Bornholm og andre steder i Danmark har Gaia også medvirket i DR1’s program ‘Danmarks Bedste Portrætmaler’ i 2019, hvor hun i konkurrence med to andre gjorde et portræt af sangeren og skuespilleren Jimmy Jørgensen. Desuden har hun medvirket i flere af TV2/Bornholms programmer.

OM UDSTILLINGEN EERIE ROMANTIC

En ulv? En ræv? Et uidentificeret dyr langt ude i den bornholmske natur – iført UV-lys. Foto©GaiaTrampedach.

Eerie Romantic er det modsatte af, hvad man normalt forbinder med romantik. Det er noget bizart, skræmmende og under alle omstændigheder mærkeligt. Så vær forberedt!

Gaia Trampedach fortæller:

”Med min nye serie EERIE ROMANTIC har jeg eksperimenteret med at skildre min bornholmske hjemstavn i et skær af foruroligende romantik og magisk realisme. Jeg har arbejdet med de forvridninger, kontraster og paralleller, som jeg oplever fra et nyt perspektiv, når jeg befinder mig på den anden side af vandet.

Jeg mærker i mig selv og i min omgangskreds en hungeren efter romantik, skønhed og ro efter den voldsomme tid, vi alle har gennemgået de seneste par år. Men også en underliggende vagtsomhed, og for nogle frygt for den fremtid, vi går i møde. Det kommer til udtryk i gendyrkning af mytologi og natur men også dets modspil, en dystopisk fremtid, med kaos, neon og plastik.

Derfor har jeg afbildet dyr, natur, mytologi og fremtid, mens jeg undersøger grænsen mellem noget foruroligende og æstetisk smukt, fremført i en blanding af klassisk håndværk og med en umiddelbar og legende tilgang til brug af materialer, farver og overflader.

På Bornholm har jeg altid oplevet den ro og skønhed, men også en boblende magisk energi, man både skal være vagtsom omkring og have respekt for. Disse ’clash’ og temposkift, jeg oplever i min hverdag og i afsavnet til min hjemstavn, har affødt inspirationen og stemningen omkring EERIE ROMANTIC”.

KUNST TIL SALG
Det er muligt, at købe de udstillede kunstværker. Priserne svinger voldsomt. De billigste er i kategorien ARTMONEY. De måler alle 12 x 18 cm og koster 200 kroner. Ellers ligger priserne på mellem 6.000 og 8.000 kroner med det dyreste maleri til 12.000 kroner. Ude i glasgangen støder du på Gaias store BETONHUND til 27.000 kroner.

SÆRARRANGEMENT
Få en rundvisning med Gaia i udstillingen og oplev, hvordan nogle af værkerne opnår et helt nyt udtryk, når de belyses med UV-lys. Det sker 29. april 19:00-2100. Du skal bestille billet på gudhjemmuseum.dk under ’kalender’, hvis du vil være sikker på at kunne komme ind. Der er plads til 50 personer. Adgang 50 kroner som betales ved indgangen. Du kan også satse på at der ikke er udsolgt og blot møde op.

STAFETTEN SENDES VIDERE
Gudhjem Museum ønsker at give plads til unge kunstnere med tilknytning til Bornholm. Denne udstilling er den første, hvor vi afprøver et koncept, hvor den aktuelle kunstner skal give stafetten videre til en anden ny kunstner, der således får mulighed for at få sin egen udstilling året efter, og dermed også skal vælge den næste i rækken.

Gaia har inviteret keramiker og billedkunstner Cæcilie Kaas Jørgensen til at være den næste, og hun vil være repræsenteret med et enkelt værk på Gaias udstilling.

UDSTILLINGSFAKTA
Gaia Trampedach: Eerie Romantic
Gudhjem Museum
Stationsvej 1, 3760 Gudhjem
DU er inviteret til fernisage: Lørdag 9. april 2022 kl. 13:00 – 17:00.
Åben onsdage til søndage kl. 13:00 – 17:00.
Sidste dag søndag 8. maj 2022.

Entré: 50 kroner. GRATIS for børn under 18 år og for medlemmer af Gudhjem By- og Museumsforening. Du kan melde dig ind ved indgangen, det koster 125 kr./år og giver gratis adgang til årets udstillinger.
Der kan betales kontakt, via betalingskort og Mobile Pay-

DE PERMANENTE UDSTILLINGER:

  • Lokalhistorisk udstilling: HANDEL OG HÅNDVÆRK I BRØDDEGADE FRA 1890-1990, der vises i Stationsbygningen. En spændende udstilling, der fortæller Brøddegades historie i tekst og billeder, beboer for beboer, hus for hus.
  • I ’pakkerummet’ en udstilling om GUDHJEM-BANEN, der fyldte 100 år for et par år siden. I ’venteværelset’ der står som fra den gang, kan der også ses en 9 minutter lang film, der via en drone viser den vej, som banens damplokomotiv tilbagelagde fra Østerlars til Gudhjem.
  • I stationsbygningens er indrettet bibliotek med prøver på alle de mange bøger som kan købes på museet. Her hænger også Oluf Høst’ store maleri: ’Gudhjem det fra Bokul’, desuden vises en lang række af museets beholdning af Høst-skitser på en skærm.
  • SKULPTURPARK og den nye begyndende  SOMMERFUGLEPARK kan ses foran museet. Her er der gratis adgang.