ELSK DIT BRUNE FEDT

Replik fra en førstegangs vinterbader efter det kolde gys: Det er bedre end gin og tonic! Foto©JørgenKoefoed.

DER ER EFTERHÅNDEN en del danskere, der er begyndt at dyrke vinterbadning. I Gudhjem er der vel omkring 6-7 personer – heraf 1 mand – der dyrker den kolde sport. Som med al sport spørger man sig selv, om det er sundt. Det er der vist ingen der 100% har påvist – endnu.

For i øjeblikket er den tidligere sygeplejerske Susanna Søberg i gang med at undersøge de kolde bades indvirkning på kroppen – specielt for sukkersygepatienter. Hun har opdaget, at DET BRUNE FEDT kan have en gavnlig virkning. Det brune fedt er noget man gerne vil have mere af, og det er her vinterbadningen kommer ind.

For et koldt gys aktiverer fedtet og modsat det hvide fedt, indeholdet det brune rigtig mange mitokondriner. Altså små fabrikker i alle celler, der meget hurtigt kan tænde op og forbrænde energi. Først og fremmest forbrænder det fedt og sukker fra blodbanen. Godt for mennesker med diabetes. Og måske formindsker det også risikoen for blodpropper.

”Vi vil gerne måle, om blodsukker-reguleringen bliver bedre, når det brune fedt aktiveres. Teoretisk set kan blodsukker-reguleringen blive bedre for mennesker med type 2-diabetes, når man vinterbader, fordi man hele tiden sætter gang i forbrændingen”, forklarer Susanna Søberg til medlemsbladet DIABETES.

Hun fortsætter: Vores hypotese er, at vinterbaderne får mere brun fedt eller opnår en bedre funktion af det brune fedt, end de har i forvejen. I principper kan man således fryse sig slankere”.

Bloggen vil vende tilbage med forsøgsresultaterne, når de foreligger.

OM DET BRUNE FEDT
De fleste mennesker har omkring en håndfuld brunt fedt. Det er fordelt omkring kravebenene og ned ad rygsøjlen. Fedtet er med til at holde os varme.

OM FORSKNINGSPROJKETET
Susanna Søberg er sygeplejerske og kandidat i sundhedsforskning. Hun er i gang med en ph.d. i sundhedsvidenskab. Ansat ved TrygFondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet med back up fra Camilla Scheele, Bente Klarlund Pedersen og Kristian Karstoft. Novo Nordisk Fonden finansierer projektet.