VÆRDIKAMPEN I DET 21. ÅRHUNDREDE: VI BLIVER ALLE SAMMEN BÅDE KRÆNKET OG ER KRÆNKERE

426 gram værdidebat på formatet 195 x 140 mm. Foto©JørgenKoefoed.

SIDSTE ÅR udkom der en meget interssant debatbog. Den er skrevet af journalisten Anna Libak med titlen SKYLDIG TIL DET MODSATTE ALDRIG BLIVER BEVIST og handler om værdikampen i det 21. århundrede. Titlen hentyder til de mange MeToo-sager, hvor mænd – uden rettergang – bliver dømt for krænkende opførsel. Her kan man blandt andet pege på Jes Dorph-Petersen, der røg ud med badevandet og mistede både prestige og job på to kvinders anklager.

Men bogen handler også om en hel masse andet.

Som der står skrevet på bagsiden af bogen:

”Siden 1960’erne har vi haft en dominerende samfundsideologi, der gør krænkelse til en overlegen magtstrategi: Den svages ret. Vil man have magt, må man give den som strukturelt undertrykt eller offer for eliternes forræderi. Ideologien har sejret i en grad, så højre- og venstrefløj er begyndt at ligne hinanden til forveksling”

”I 1968 var det venstrefløjen, der gjorde oprør og højrefløjen, der moraliserede. I dag er det lige så meget venstrefløjen, der udskammer, og højrefløjen der ikke vil vide af konventionerne. Resultatet er en rasende værdidebat, hvor man risikerer at blive dømt skyldig uden beviser og dermed aldrig frikendt igen.”

GLOBALE UDSKÆLDNINGER

Anna Libak tager fat i alle de mange kampe og udskældninger, der globalt flyver om ørerne på os. Det er lige til at blive skør over. Fx får man verbale smæk og nogen gange fysiske spark i røven, hvis man til fastelavn klæder sig ud som indianer eller maler sig sort i hovedet for at agere Onkel Tom.

Under kapitlet ’De universelle værdier mister troværdighed’ kan man blandt læse følgende uhyrligheder:

”Da den hvide, amerikanske forfatter Jeanine Cummins i begyndelsen af 2020 udsendte sin længe ventede og meget hypede AMERICAN DIRT, blev hun ramt af en shitstorm og måtte aflyse sin planlagte bogturné, fordi det var for farligt at gennemføre den.

Hun havde skrevet en roman om en mexicansk kvinde, der sammen med sin lille søn flygter fra narkokartellerne. Men anklagen lød, at hun som hvid kvinde hverken har forudsætningerne for eller retten til at skildre mexicanere.

[…]

Og i USA skal man ikke regne med, at hvide kunstnere fremover får lov at udstille deres malerier af sorte menneskers lidelser efter, at en række kunstmuseer er stødt på stærke protester og beskyldninger om appropriation, det vil sige brug af andre gruppers kulturelle udtryk.

Men såmænd har vi også et dansk eksempel på, at det omvendte også kan være tilfældet: At majoriteten kan blive stødt over at få sin historie fortalt af minoriteterne. Det hævder i hvert fald den somaliskfødte forfatter Sofie Jama, der i maj udsendte romanen DEN NORDISKE MANDS HÆVN, der handler om, hvordan kvinder undertrykker mænd i Norden. Hun siger, at hendes kritikere har lagt overdrevent meget vægt på hendes muslimske baggrund for at slippe for at tage kritikken af kvinders dominans alvorligt.

[…]

Under alle omstændigheder kom virkeligheden bragende tilbage på både højre- og venstrefløj i det nye årtusind. Både på højre- og venstrefløjen lød påstanden, at der var noget galt med strukturerne. Nogen var på forhånd undertrykt, og andre var undertrykkere, uanset deres egen opfattelse af deres situation. Uenigheden gik på, hvem der undertrykte hvem.

Det forudsatte en objektiv erkendbar, fælles virkelighed. Enhver havde ikke din egen sandhed.

OM FORFATTEREN

ANNA LIBAK – født 6. oktober 1968 i København – er journalist, redaktør, ruslandskender, oversætter, foredragsholder, forfatter og cand.mag. i russisk og samfundsfag. Derudover er hun uddannet sprogofficer i russisk. I 1996 blev hun ansat som journalist på Information, før hun i 1999 blev Berlingske Tidendes korrespondent i Moskva. I dag er hun udlandsredaktør på Weekendavisen. Ved Folketingsvalget 2019 stillede hun op som spidskandidat i Hillerød for partiet Venstre – uden at blive valgt. Hun forlod politik, da hun fik jobbet på Weekendavisen.

OM BOGEN
Skyldig til det modsatte aldrig bliver bevist
– Værdikampen i det 21. århundrede.

280 sider – 250 kroner.
Abonnenter på Kristeligt Dagblad: 212 kroner.
Udgivet på Kristeligt Dagblads Forlag