ØJEBLIKSBILLEDE FRA SYMI [16]: VERDENS HØJST PROFILEREDE TERRORANGREB HAR JUBILÆUM I DAG

Det var her fra den øverste balkon, at Din Blogger observerede ‘ulykkesfuglen’ dagen før 9/11. Foto©JørgenKoefoed.

FOR 20 ÅR SIDEN minus én dag – 10. september 2001 – sad Din Blogger på den øverste balkon i kunstneren Jytte Løhrs kolossale hus øverst oppe mellem havnebyen Yialos og bjergbyen Horio på den græske ø SYMI.

Her noterede jeg i min dagbog:

”10/9/01: Op 8:15. Vejret fedt med lidt skyer. Morgenmad på øverstre balkon. Stort lystskib med sort-plastic-indpakket helikopter på soldækket lå for svaj i bugten. Uhyggelig lå det der, som et varsel om noget skæbnesvangert. Dette var ondskabens skib. Dette skib var ikke opå ferie-udflugt! Nede ved havnen havde man talt om skibet. Nogen sagde, det var indregistreret i Cayman Islands – skatteparadiset for narkobaroner og terrorister!

Dagbogen dagen der på – den skæbnesvanger 9/11:

11/.9/01: [.. ] Klokken 20 gik vi til den lokale havnecafé PAKOS. Her mødte jeg den danske journalist Peter Skov fra Berlingske. Han var i sit es, da han kunne fortælle opsigtsvækkende nyheder: ”USA var under angreb. Nogen havde for ti timer siden kapret tre passagerfly og ladet dem torpedere henholdsvis World Trade Center og Pentagon. Tårnene var delvis styrtet sammen og resten var i brand. Pentagon havde modstået angrebet. 55.000 mennesker dræbt!!!”

I sandhed lidt af en svada fra den gode journalist. Efterfølgende noterede jeg i dagbogen: ”Det var altså dét, som ’ulykkesfuglen’ havde varslet i går.”

Som alverdens aviser havde de græske også de utrolige fotos på forsiden. Foto©JørgenKoefoed.

TILBAGE PÅ SYMI
I dag opholder jeg mig atter på min græske yndlingsø. Ikke i samme hus, men i ét nede ved havnen med udsigt over den samme bugt som 8/11. I går var bugten blank. Sejlskibe og passagerfærger passerede ind og ud dagen igennem, og der var ingen varsler om noget forestående ondt. Blot kom et græsk krigsskib ind om morgenen efter jagten på flygtninge og migranter.

Faktisk var det lidt foruroligende, at der i går blev observeret et andet ‘ulykkesskib’ – denne gang i i St. George bugten. Skibet var ganske vist både mindre og manglede en helikopter på bagdækket, men det havde samme udstråling som det der blev set i Symi-bugten  dagen før 9/11. Foto©JørgenKoefoed.