VERDENSPREMIERE I SCALA GUDHJEM: EN UNG MAND I EN FJERN GALAKSE

Unge Alden Ehrenreich har store sko at udfylde: Han spiller Han Solo, rollen som alle i over 40 år har elsket Harrison Ford for. Foto©WaltDisney.

DA OPTAGELSERNE til den første Star Wars film blev forberedt, regnede ingen med Harrison Ford. Heller ikke ham selv. Frustreret over en skuespilkarriere, der aldrig rigtig ville starte, havde han taget en ekstrauddannelse som tømrer. Han tjente en skilling på at læse replikker op for skuespillerne til Star Wars, da han efterhånden fik overbevist instruktøren George Lucas om, at han også selv skulle have en mindre rolle i filmen.

Ingen regnede Han Solo som mere end en interessant lille birolle, og Harrison Ford blev da også kun afregnet $1000 om ugen, en brøkdel af, hvad den formodede stjerne Mark Hamill indkasserede. (Sir Alec Guinness forhandlede sig frem til 2,5 procent af filmens overskud for rollen som Obi-Wan Kenobi, hvilket over tid vurderes at have indbragt ham op mod en halv milliard kroner, et beløb, der ikke efterfølgende forhindrede ham i at nedgøre filmen som pinagtig spild af tid).

Til alles overraskelse, formentlig også sin egen, forvandlede Harrison Ford Han Solo fra at være perifer biperson til den måske mest elskede karakter i hele filmseriens galakse, og rollen gjorde ham med ét til en af Hollywoods største stjerner.

Det er en bedrift, Alden Ehrenreich sikkert gerne vil gentage, når han nu træder i Harrison Fords sko og genskaber rollen som Han Solo, tilmed i en Star Wars film, der udelukkende er dedikeret til at fortælle baggrundshistorien om smugleren og piloten på Millenium Falcon.

Det er en rolle, Harrison Ford ikke selv kan udfylde, eftersom han efterhånden er en ældre herre på 75 år, og den nye film foregår i Han Solos tidlige år, før han møder prinsesse Leia og bliver hvirvlet ind i kampen mod den mørke side. Derfor Alden Ehrenreich, der i modsætning til den unge Ford faktisk allerede har oplevet en del succes, ikke mindst med pæne roller i Cohen-brødrenes HAIL CAESAR og Woody Allens BLUE JASMINE. Men intergalaktisk berømmelse får han kun, hvis fortællingen om den unge Solo brager igennem på samme måde som de ’rigtige’ stjernekrigs-film har gjort det.

I filmen er Han Solo endnu ingen helt, men blot en charmerende skurk og smugler, der forsøger at overleve og tjene en skilling undervejs i en farlig underverden. Hans oplevelser sætter kursen for den helt, som han senere bliver.

SOLO – A STAR WARS STORY vises i Scala Gudhjem
fra onsdag 23. maj til og med onsdag 30. maj
Vises i 2D: 23., 24., 25., 26. og 27. maj
Vises i 3D: 28., 29. og 30. maj
Hver aften: 19:15.
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 90 kroner
Spilletid: 135 minutter
Censur: +11 år
Bestil eller køb billetter på www.scalagudhjem.dk

Film Fakta
SOLO – A STAR WARS STORY
Originaltitel: Solo – A Star Wars Story
Instruktør: Ron Howard
Medvirkende: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover
Produktion: Simon Emanuel, Kathleen Kennedy og Allison Shearmur
Manuskript: Jon Kasdan og Lawrence Kasdan
Fotografi: Bradford Young
Klip: Chris Dickens og Pietro Scalia
Scenografi: Neil Lamont
Musik: John Powell
Land: USA
Produktionsår: 2018
Selskab: Walt Disney Pictures, Imagine Entertainment, Lucasfilm og Alison Shearmur Productions
Biodistributør: The Walt Disney Company