Sol Over Gudhjem

Siden 2009 har Mikkel Marchall arrangeret kokkekonkurrencen Sol Over Gudhjem. Fire super-kokke konkurrerer på to retter med lokale bornholmske råvarer. De fire dommere er plukket fra den etablerede kokke-elite. Her en situation fra 2013.


ARRANGØR

MIKKEL MARCHAL
(stående til venstre)
Mikkel Marschall har sammen med sin bror Mads siden 2009
stået i spidsen for Sol over Gudhjem.
De to Melsted-drenge har med deres engagement fået konkurrencen til at gro år for år. Mikkel har en fortid fra en række gourmet-restauranter:
La Rosetta (1*Michelin),
Henne Kirkeby Kro
Søllerød Kro (1*Michelin),
formel 1 (1*Michelin),
Restaurant Hermann (1*Michelin) og
Kadeau (1*Michelin).

DOMMERNE
(siddende fra venstre)

JESPER KOCH
Kocherier (Koch Restaurant & Restaurant Det Glade Vanvid).
Tidl. Køkkenchef Molskroen, Femmøller.
Vinder af DM for kokke i olivenolie.
Vinder af Årets Kok (1999).
Nr. 4 ved Europamesterskaberne.
Vinder af Euro-Toques prisen.
Vinder af Årets Forret.
Nr. 7 ved verdensmesterskaber, Bocouse d’Or.
Modtager af Dansk Gastronomisk Akademis hædersdiplom (2004).

FRANCIS CARDENAU
Ejer / Køkkenchef, Le Sommelier.
Tidligere Kommandanten (lukket 2007, 1*Michelin).
Medejer af MASH og Umami.

THOMAS RODE
Siden november 1996 – Direktør & Køkkenchef på Kong Hans Kælder.
Vært og kommentator på 4 Stjerners Middag – 1. og 2. sæson.
Forfatter og medforfatter til flere bøger, bl.a. 1. og 2. udgave af Europas ***Restauranter.
Medlem af juryen for Årets Kok.
3 x sølv ved Årets Kok (1993, 1994 og 1995).
Danmarksmester i Østersåbning.

MICHEL MICHAUD
Køkkenchef, Ruths Hotel Gl. Skagen.
Tidligere Falsled Kro, Kong Hans Kælder og Søllerød Kro.

VINDEREN AF SOL OVER GUDHJEM 2013

KENNETH HANSEN
(stående til højre):
Køkkenchef, Svinkløv Badehotel.
Danmarks Bocuse D’or deltager 2014 + 2015.
Tidligere køkkenchef, Restaurant Prins Ferdinand.
Tidligere, Restaurant Piaf, Molskroen og Henne Kirkeby Kro.
Årets Kok 2009.
Nordic Chef of the Year 2010.
Sølv ved Bocuse d’Or, EM 2014

MESTRENE FRA FORTIDEN
(svævende over dommene – fra venstre)

AUGUSTE ESCOFFIER
1845(46) – 1935

Kejser Wilhelm udråbte Escoffier til ‘l’Empereur des Chefs’, da det fejrede køkkengeni var blevet øverste rådgiver for køkkenerne på Hamburg-Amerikaliniens luksuslinere. Kejser eller ikke kejser: Det er sjældent, at internationale eksperter har været så enige om vurderingen af en kollega, som alle uden tøven kaldte ’de sidste hundrede års største køkkenchef’. Hotelkongen César Ritz sagde kort og godt: ’M. Escoffier er afgjort verdens bedste køkkenchef. Han overgår alle andre kløkkenchefer, jeg har mødt’. Auguste blev som 13-årig satte i kokkelære hos sin farbror, der netop havde åbnet Restaurant Française i Nice. Det viste sig hurtigt, at han var et af de sjældne gastronomiske naturtalenter. Senere kom han selvfølgelig til Paris. Hans motto var: ’Gør det enkelt’.  I 1908 udgav han sin madbibel: ‘Ma Cuisine’.

MOGENS BRANDT
1909 – 1970

Mogens Brandt var skuespiller, instruktør og forfatter, men blev især kendt som en institution i dansk gastronomi – ikke mindst da han i1961 blev madskribent på Politiken. Han påvirkede den udvikling, der fandt sted i 60’erne på madlavningens område i mange danske hjem, gennem sin store indsats for at skaffe flere og bedre råvarer frem i butikkerne – og få folk til at udnytte dem bedre. Mogens Brandt var medstifter af Det Gastronomiske Akademi i 1964. Desuden udgav han en række kogebøger: Det Gode Bord, Man Tager Et Sølvfad, Madame Mangors Bedste og Køkkenglæder. Men især hans indføring til de parisiske restauranter med SPIS MED MIG I PARIS fra 1964 gjorde ham elsket af frankofile danskere, som var begyndt at jagte de gode spisesteder i byernes by. Det var også ham der opfandt udtrykket: ‘Papkylling’.

PAUL BOCUSE
1926 – ?

Bocuse regnes for en af fadderne til Det Nye Franske Køkken, der står for den enkle tilberedning af årstidens friske råvarer. Selv kalder han sin kogekunst for ‘Det Autentiske Køkken’ eller ‘Torvekøkkenet’ for at understrege friskheden og den korte tilberedningstid, som skal bevare råvarens egensmag – i modsætning til det gamle franske køkkens timelange marineringer og fonde. Han overtog sin fars resturant i 1959 som syvende generation af en restauratørslægt i området nord for Lyon. Allerede to år efter modtog han sin første Michelin-stjerne. Og kun yderligere fire år efter – i 1965 – fik han kokkehuen fuld med de tre næsten uopnåelige stjerner. Desuden lægger han navn til en af verdens mest estimerede kokkekonkurrencer ‘Bocuse d’Or’. I 1975 udnævntes han til Ridder af Æreslegionen og det var i forbindelse med dette, at han skabte den navnkundige Trøffelsuppe til Elysée-palæet.  11. februar 2014 rundede han de 88.

EJLER JØRGENSEN
1906 – 1983

Ejler Jørgensen var en af de få danske restauratører, der vidste noget om god mad. Da han i 1931 åbnede ‘Hotel Nordland’ i København skabte han samtidigt et sandt tempel for fransk kogekunst. Det var noget hel nyt på den tid. Senerte videreførte han de gode toner på blandt andet Restaurant ‘Escoffier’. Ved sit kyndige arbejde med flere generationer af kokke og ved sin stilistisk elegante radio- og skribentvirksomhed fik Ejler Jørgensen en afgørende indflydelse på professionel dansk kogekunst. Således skabte han store køkkener på blandt andet ‘Hotel Østerport’ – ‘ØP’ kaldet blandt datidens gourmet’er – og senere på ‘Skovshoved Hotel’, som blev det ultimative madtrug for den københavnske elite og kystbanesocialisterne.

MARIE ANTOINE CARÊME
1783-1833

Fransk kok, konditor og skribent. Central figur i udviklingen af den finere kogekunst (haute cuisine).  Tjente 12 år som køkkenchef hos Talleyrand (kendt fransk udenrigsminister under bl.a. Louis XVI og Napoleon). Udviklede en køkkenkultur præget af retter med komplicerede tilberedninger og kostbare garniturer, præsenteret i prangende bordopsatser i overensstemmelse med periodens krav om fyrstelig pragt og pomp. Hans indflydelse strakte sig til udvikling af redskaber, køkkenindretning, kokkenes uniform og uddannelse samt fagets status i samfundet. Hans bøger er en systematiseret dokumentation af kogekunstens udvikling gennem en 100-årig periode. Hovedværket er ‘l’Art de la Cuisine Française au XIXe Siècle’ fra 1833.

Olie på lærred – 100 x 150 cm.